Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Το Σύστημα Αναπαραγωγής


Το σύστημα αναπαραγωγής μιας μητέρας παρέχει την απαραίτητη προστασία για την ανάπτυξη του μωρού της, κι έτσι θα πρέπει να έχετε τις βασικές γνώσεις για αυτό, ώστε να κατανοήσετε απολύτως τι συμβαίνει καθώς αναπτύσσεται το μωρό σας.

Γονιμοποίηση


Η εγκυμοσύνη ξεκινά όταν το ανδρικό σπερματοζωάριο γονιμοποιήσει το θηλυκό ωάριο. Αυτό το γονιμοποιημένο ωάριο τελικά θα αναπτυχθεί και θα γίνει ένα μωρό. Το ωάριο αρχίζει να εμφυτεύεται και να αναπτύσσεται μέσα στο κοίλο μυϊκό όργανο γνωστό, ως μήτρα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αποκτά βάρος κατά 20 φορές περισσότερο από το αρχικό.  Έτσι αποκτά την ικανότητα να κρατήσει το έμβρυο και τους εννέα μήνες.

Έμβρυο & Πλακούντας


Το αναπτυσσόμενο μωρό το ξέρουμε ως έμβρυο. Η γραμμή ζωής ανάμεσα σε εσάς και το αγέννητο παιδί σας είναι ο πλακούντας. Ο πλακούντας είναι ουσιαστικά ένα όργανο γεμάτο αίμα όπου στη μία πλευρά βρίσκεστε εσείς και στην άλλη το έμβρυο. Ο πλακούντας επιτρέπει στο οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες να περνάνε από εσάς στο έμβρυο και τα απόβλητα από το έμβρυο να περνάνε στο σώμα σας για να τα αποβάλετε.

 Ομφάλιος λώρος


Ο πλακούντας συνδέεται με το έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου, ο  οποίος σχηματίζεται από 3 αγγεία του αίματος. Τα δύο από τα αγγεία μεταφέρουν αίμα από το έμβρυο στον πλακούντα για να καθαρίσει, και το τρίτο αγγείο μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο.

Αμνιακό υγρό


Το άλλο ζωτικό σημείο που δίνει ζωή στο αναπτυσσόμενο μωρό σας είναι το αμνιακό υγρό. Αυτό το υγρό υποστηρίζει το έμβρυο και του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα, το βοηθά να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του, το προστατεύει και δέχεται τα υλικά που εκκρίνονται από τα εμβρυϊκά ούρα.
Να προετοιμαστείτε για τις πολλές αλλαγές που θα γίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Στήθος


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος σας θα μεγαλώσει. Μπορεί να χρειαστείτε δύο νούμερα μεγαλύτερο στηθόδεσμο από το κανονικό. Το στήθος σας θα είναι σφιχτό και πιο απαλό και μπορεί να νιώσετε κνησμό ή σουβλιές. Μπορεί να δείτε ότι οι φλέβες στο στήθος σας είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, περισσότερες και μεγαλύτερες από ό,τι συνήθως. Η θηλή και η άλως –η περιοχή γύρω από τη θηλή– μπορεί κι αυτές να αλλάξουν. Οι μικροί αδένες γύρω από τη θηλή μπορεί να πρηστούν, να σχηματίσουν ογκίδια και να αλλάξουν χρώμα.
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι από τις θηλές σας βγαίνει υγρό ή ότι, αν πιέσετε το στήθος σας, θα εμφανιστεί ένα υγρό. Αυτό το υγρό είναι ένα είδος γάλακτος που ονομάζεται πύαρ.

Μήτρα


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, η μήτρα θα μεγαλώσει και θα μπορεί να κρατήσει βάρος μέχρι και 1000 φορές περισσότερο από ό,τι όταν δεν ήσασταν έγκυος. Η ίδια η μήτρα παίρνει βάρος, εξαιτίας της αύξησης του μεγέθους των μυϊκών ινών.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν βάλετε το χέρι σας στη μήτρα, μπορεί να αισθανθείτε τους μύες τεντωμένους, και χαλαρούς -όταν συστέλλονται. Οι συστολές, οι οποίες είναι πολύ μικρές και δεν προκαλούν πόνο, γίνονται κάθε 20 λεπτά. Βοηθάνε το έμβρυο να αναπτυχθεί και διασφαλίζουν ότι το αίμα πηγαίνει σε κάθε του σημείο.
Όταν προχωρήσει η εγκυμοσύνη, η μήτρα σας μπορεί να έχει μεγαλώσει αρκετά και να πιέζει μια μεγάλη φλέβα στην κοιλιά σας όταν ξαπλώνετε ανάσκελα. Η πίεση αυτή μπορεί να κάνει την αρτηριακή πίεση να πέσει, ενώ μπορεί να ζαλιστείτε ή και να λιποθυμήσετε. Για να μην πάθετε κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να ξαπλώνετε στο πλάι και όχι ανάσκελα.
Η μήτρα σας μπορεί επίσης να αρχίσει να πιέζει τους πνεύμονες στο ενδιάμεσο και το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης σας. Μπορεί να μη νιώθετε άνετα και να πρέπει να πάρετε βαθιές αναπνοές για να συγκεντρωθεί αέρας στους πνεύμονες. Αν ανακαθίσετε στητή –ακόμα και όταν είστε στο κρεβάτι– θα σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο εύκολα.

Κόλπος


Όταν είστε έγκυος, ο κόλπος σας θα πρηστεί και το ενδοθήλιο θα γίνει πιο σκληρό. Τα τοιχώματα θα γίνουν πιο λεία και μπορεί να παράγουν εκκρίματα. Αυτές οι αλλαγές θα διευκολύνουν τη γέννα.
Η αίσθηση που προκαλείται από τις αλλαγές στον κόλπο σας, σάς κάνει να νιώθετε μια ευαισθησία ή πιθανόν να προκαλούν μια ανεπιθύμητη δυσάρεστη οσμή. Καλέστε το γιατρό σας αν συμβεί αυτό. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις για να μπορείτε να ελέγχετε το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, ποτέ δε θα πρέπει να κάνετε κολπικές πλύσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να πλένετε την περιοχή των οργάνων και να τη σκουπίζετε προσεκτικά. Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα για να νιώθετε πιο άνετα.
Πηγή: www.pfizernutrition.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...