Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Τα Συνηθισμένα Παράπονα


Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε ένα τουλάχιστον ενοχλητικό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σίγουρα όμως θα σας παρηγορεί το γεγονός ότι και πολλές άλλες γυναίκες έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις. 

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε; Τι μπορείτε να κάνετε για να αντεπεξέλθετε;
Παρ’ ότι ο γιατρός σας είναι ο καλύτερος σύμβουλος και θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε  μαζί του, παρακάτω θα βρείτε ορισμένες πληροφορίες και συμβουλές για μερικά από τα πιο συνηθισμένα παράπονα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ναυτία & Έμετοι


Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες νιώθουν ναυτία και κάνουν εμετό. Επειδή αυτό γίνεται συνήθως το πρωί, συχνά αναφέρεται ως «πρωινή ναυτία». Τα υπερβολικά εμέσματα μπορεί να οδηγήσουν στην έλλειψη θρεπτικών ουσιών και στην αφυδάτωση.
Για να αντιμετωπίσετε τη ναυτία και τον εμετό,  να τρώτε τακτικά μικρά γεύματα, να αποφεύγετε τροφές που προκαλούν αναγούλα και να πίνετε άφθονα υγρά. Αν η ναυτία και ο εμετός χειροτερέψουν, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει άλλες θεραπείες.
Το άδειο στομάχι χειροτερεύει τη ναυτία και τον εμετό. Ακολουθούν κάποιες μικρές συμβουλές που θα σας ανακουφίσουν από την πρωινή ναυτία:

    •  Σηκωθείτε σιγά-σιγά το πρωί και καθίστε στην άκρη του κρεβατιού για λίγα λεπτά.
    • Φάτε μια στεγνή φρυγανιά ή κράκερ όταν ξυπνάτε το πρωί.
    • Προσπαθήστε να μην αφήνετε το στομάχι σας να μένει τελείως άδειο. Να τρώτε 5 με 6 μικρά γεύματα ημερησίως.
    • Αποφεύγετε τις δυσάρεστες μυρωδιές.
    • Αν νιώθετε ναυτία μην πίνετε χυμούς από εσπεριδοειδή, γάλα, καφέ και τσάι. 

Πίεση στη μέση


Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν πιο μαλακούς τους συνδέσμους στη μέση σας και την πύελο. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγετε την όποια πίεση όταν σηκώνετε βάρη. Σταθείτε κοντά σε αυτό που θέλετε να σηκώσετε και κρατήστε το κοντά στο σώμα σας καθώς το σηκώνετε. Είτε σηκώνετε κάποιο αντικείμενο είτε ένα μικρό παιδί, χρησιμοποιήστε τους μυς των μηρών σας. Κρατήστε ίσια την πλάτη σας, στηριχθείτε στα γόνατα με ανοιχτά τα πόδια. Τεντώστε τους μυς του στομάχου και τραβηχτείτε προς τα πάνω στηριζόμενοι στους πυελικούς μυς. Πάρτε βαθιά αναπνοή και μετρήστε μέχρι το 3. Στο 4, σηκώστε και εκπνεύστε.

Πρησμένα πόδια και γόνατα

Το να πρηστείτε λίγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό. Το πιο πιθανόν είναι να πρηστούν τα γόνατά σας και τα πόδια σας, κι αυτό θα χειροτερεύει όταν θα κάνει ζέστη.
Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε αυτό το φυσιολογικό πρήξιμο, αλλά αν βάζετε τα πόδια σας ψηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πρήξιμο θα έχει φύγει το επόμενο πρωί. Επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας γιατρό αν έχουν πρηστεί τα χέρια ή το πρόσωπό σας, γιατί αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου άλλου προβλήματος.

Αίσθημα κάυσου


Το αίσθημα καύσου δημιουργείται όταν η αναπτυσσόμενη μήτρα πιέζει το στομάχι, με αποτέλεσμα το στομαχικό υγρό να παλινδρομεί προς τα πίσω μέσα στον οισοφάγο. Αυτό το σύμπτωμα κάποιες φορές χειροτερεύει, ειδικά στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης, επειδή οι ορμόνες επίσης προκαλούν μια χαλάρωση στον οισοφαγικό μυ.
Αν τρώτε συχνά μικρά γεύματα και παραμένετε σε καθιστή θέση μετά το φαγητό, αυτό θα σας βοηθήσει να ανακουφισθείτε από τα συμπτώματα καύσου. Προκειμένου να ανακουφισθείτε, δοκιμάστε τα εξής:
  • Να τρώτε 5 με 6 μικρά γεύματα και όχι 2 ή 3 μεγάλα.
  • Να αποφεύγετε τα πικάντικα και τα λιπαρά φαγητά. 
  • Μη φάτε και μην πιείτε για αρκετές ώρες πριν από την ώρα του ύπνου.
  • Να περιμένετε να περάσουν δύο ώρες μετά το φαγητό προτού γυμναστείτε. 
  • Ζητήστε από το γιατρό να σας συστήσει ένα αντιόξινο.
  • >

Κεφαλαλγίες


Οι κεφαλαλγίες συνηθίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προτού λάβετε φαρμακευτική αγωγή για την κεφαλαλγία, συζητήστε το με το γιατρό σας. Αν η κεφαλαλγία επιμένει ή επανεμφανίζεται, ή είναι έντονη, επισκεφτείτε το γιατρό σας ή ένα νοσοκομείο.

Συχνοουρία, δυσκοιλιότητα, αιμορροϊδες


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε συχνά. Αυτό είναι φυσιολογικό και προκαλείται κυρίως από την πίεση που δέχεται η ουροδόχος κύστη από τη μήτρα.
Η δυσκοιλιότητα συνήθως προκαλείται από τη φυσιολογική χαλαρότητα της εντερικής σας οδού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από την πίεση που ασκεί το έμβρυο στα έντερά σας.
Για να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα, προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα ινών στη διατροφή, καθώς και τη λήψη υγρών. Αν αυτές οι αλλαγές δε φέρουν αποτέλεσμα, μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός σας άλλον τρόπο. Να θυμάστε ότι δεν ενδείκνυται να λαμβάνετε υπακτικό χωρίς πρώτα να έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν:

  • Να πίνετε πολλά υγρά –τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερό ημερησίως. 
  • Να τρώτε φαγητά πλούσια σε ίνες, όπως ωμά φρούτα, ωμά λαχανικά και δημητριακά με πίτουρο. 
  • Να γυμνάζεστε καθημερινώς –το βιαστικό περπάτημα είναι καλή άσκηση.

Οι έγκυες που είναι δυσκοίλιες συχνά έχουν αιμορροΐδες. Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τις αιμορροΐδες είναι να ακολουθήσετε τα βήματα που αναφέρονται άνωθεν, αλλά κυρίως να προσπαθήσετε να μην αποκτήσετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Μη λαμβάνετε φαρμακευτικές αγωγές για τις αιμορροΐδες όταν είστε έγκυος, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας.

Αιμορραγία


Αν έχετε κολπική αιμορραγία, είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψετε την αιτία, επειδή κάποιες φορές η αιμορραγία μπορεί να είναι κάτι σοβαρό. Αν δείτε αίμα, καλέστε άμεσα το γιατρό σας.

Πόνοι στην κοιλιά


Κάποιες φορές μπορεί να αισθανθείτε έναν έντονο ή έναν βουβό πόνο στην κοιλιά σας. Αυτοί οι πόνοι εμφανίζονται συνήθως μεταξύ της 18ης και της 24ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.
Όταν έχετε αυτούς τους πόνους, σκύψτε μπροστά για να ανακουφιστείτε. Αν ξεκουράζεστε και αλλάζετε θέση, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν έχετε έντονους κοιλιακούς πόνους ή κάποιες ανησυχίες, ειδοποιήστε το γιατρό σας.

Έντονη επιθυμία και απέχθεια για το φαγητό


Η σφοδρή επιθυμία και η απέχθεια είναι όταν θέλετε πολύ να φάτε ή να αποφύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα. Μπορεί να έχετε έντονη επιθυμία να φάτε φαγητό που πριν δε σας άρεσε, ή μπορεί να αναπτύξετε έντονη απέχθεια για φαγητά που πριν σας άρεσαν. Τα γλυκά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα φαγητά που επιθυμούν περισσότερο οι έγκυες. Το αλκοόλ, τα ποτά με καφεΐνη και τα κρέατα είναι τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που προκαλούν απέχθεια.
Η έντονη επιθυμία και η απέχθεια δεν προκαλούν κινδύνους. Πραγματικά, οι πιο έντονες επιθυμίες για φαγητό έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι δόσεις ασβεστίου και ενέργειας. Η μειωμένη δόση αλκοόλ και καφεΐνης, βέβαια, είναι ωφέλιμη, αλλά να προσέχετε αν η απέχθεια για το φαγητό έχει ως αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο κρέας και, κατά συνέπεια, λιγότερες πρωτεΐνες. Αν συμβαίνει αυτό, μιλήστε στο γιατρό σας. 

Αλλοτριοφαγία


Αλλοτριοφαγία είναι η επιθυμία να φάτε μη φαγώσιμα υλικά που δεν έχουν θρεπτική αξία.
Η αλλοτριοφαγία μπορεί να είναι τοξική και να οδηγήσει σε υποσιτισμό, παχυσαρκία, ή εντερική απόφραξη. Αν παρουσιάζετε συμπτώματα αλλοτριοφαγίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...