Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ
Η εφηβεία είναι μία δύσκολη ηλικία, μια ηλικία γεμάτη αλλαγές και δυσκολίες, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους. Η εφηβεία είναι μια περίοδος σταθμός στη ζωή μας, η ηλικία της επανάστασης όπως την αποκαλούν πολλοί.  Στην εφηβεία το άτομο θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τον εαυτό του, να ανεξαρτητοποιηθεί από τους γονείς και να χαράξει τη δική του  προσωπική πορεία ζωής.
Ο έφηβος δεν είναι ούτε παιδί αλλά ούτε ενήλικας. Η εφηβεία είναι ένα πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα. Σημαντικές σωματικές αλλαγές, ξαφνικές μεταπτώσεις στη διάθεση, έντονα συναισθήματα, ονειροπολήσεις, καυγάδες, ιδιαίτερο ντύσιμο και ανάγκη για φίλους και παρέες. Οι αλλαγές είναι σημαντικές και για τα δύο φύλα αν και στα κορίτσια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ορόσημο αφού ξεκινάει η έμμηνος ρύση (περίοδος) και ουσιαστικά η δυνατότητα να τεκνοποιήσουν.  Όλα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Όλα είναι κομμάτι αυτής της όμορφης, παράξενης και δύσκολης μαζί περιόδου. 
Η εφηβεία αρχίζει με την ήβη, την περίοδο μεταξύ 11 και 13 ετών για τα κορίτσια και 12 με 14 περίπου για τα αγόρια και φτάνει μέχρι τα 18 τους χρόνια. Κατά την περίοδο της ήβης γίνονται οι περισσότερες σωματικές αλλαγές και το άτομο αρχίζει να ωριμάζει σεξουαλικά. Η εφηβεία συνεχίζεται μέχρι και την ηλικία των 18 χρονών

Η εφηβεία ξεκινά αρχικά με ειδικές βιολογικές αλλαγές (ορμονικές) στο σώμα του παιδιού, κοινές σε όλους τους ανθρώπους. Είναι η εποχή στην οποία το σώμα γίνεται ικανό να δημιουργήσει μια καινούργια ζωή. Όλες αυτές οι σωματικές αλλαγές συνοδεύονται συχνά και από αλλαγές στη ψυχολογία και το συναισθηματικό κόσμο του έφηβου. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να προκαλέσουν περηφάνια και χαρά, μπορεί όμως να δημιουργήσουν φόβο, ντροπή ή και όλα αυτά τα συναισθήματα μαζί. Όση αναστάτωση και αν προκαλούν αυτές οι αλλαγές, είναι απαραίτητες για να ωριμάσει το άτομο, να αφήσει πίσω του τη παιδική ηλικία και να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που θα του επιτρέψει να αυτονομηθεί και σταδιακά να ενταχθεί στην κοινωνία.


Αλλαγές που αφορούν τα αγόρια και τα κορίτσια κατά την εφηβεία
• Οι μύες αναπτύσσονται, αυξάνεται το βάρος και το ύψος
• Αναπτύσσονται τα γεννητικά όργανα
• Το άτομο είναι βιολογικά σε θέση να κάνει παιδιά
• Η φωνή γίνεται πιο βαθιά
• Οι αδένες του δέρματος λειτουργούν με πιο έντονο ρυθμό και μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια.
• Αναπτύσσονται οι ιδρωτοποιοί αδένες
• Αρχίζει η τριχοφυΐα κάτω από τις μασχάλες και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
• Το άτομο βιώνει ξαφνικές και απότομες αλλαγές στη διάθεση του.
• Αρχίζει η έλξη προς τα άτομα του αντίθετου φύλου.




Αλλαγές που αφορούν τα κορίτσια
• Το στήθος μεγαλώνει και μπορεί καθώς γίνεται αυτό, να προκαλέσει κάποιο ελαφρύ πόνο
• Οι θηλές αρχίζουν να ξεχωρίζουν
• Το σώμα αλλάζει
• Τα γεννητικά όργανα αναπτύσσονται, οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν ωάρια
• Αρχίζει η εμμηνορρυσία (περίοδος)

Αλλαγές που αφορούν τα αγόρια   
  • Διόγκωση των όρχεων, εμφάνιση της τριχοφυΐας, οι πρώτες αλλαγές στη φωνή, πρώτη εκσπερμάτιση, αυξητικό τίναγμα, τρίχωση των μασχαλών, πτώση του τόνου της φωνής, τρίχωση προσώπου.
  • Αλλάζει η όψη και το μέγεθος των γεννητικών οργάνων.
  • Υπάρχουν πιο συχνές στύσεις και, όταν οι αδένες ωριμάσουν, προκαλείται εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας (ονείρωξη, ρεύση).
  • Η πρώτη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβεί εντελώς τυχαία. Μπορεί να την προκαλέσει ακόμη και ένα άγγιγμα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αντίθετα, το ορμονικό σας ρολόι ξεκινά τη λειτουργία του.
Σημασία έχει να μην αλλάξετε τις συνήθειές σας. Αυτή η καινούργια κατάσταση δεν πρέπει να σας επηρεάσει. Είναι μία φυσιολογικότατη λειτουργία του σώματός σας και σε καμία περίπτωση δεν σας σημαδεύει. Συζητείστε με την μητέρα σας για τις αλλαγές στο σώμα αν και σίγουρα οι σύγχρονες μητέρες δεν αφήνουν αυτά τα πράγματα στην τύχη. Μην χάνετε την επαφή με τους γονείς.
Αν το σκεφτείτε καλά θα δείτε ότι οι γονείς είναι οι μοναδικοί σύμμαχοί σας σε οποιαδήποτε κατάσταση. Το να σας φωνάξουν για κάτι δεν σημαίνει ότι σας αντιπαθούν ή σας μισούν. Αντίθετα η φωνή τους είναι καλοπροαίρετη και πάντα να την έχετε στο νου σας πριν πάρετε μία απόφαση. Οι φίλοι είναι φίλοι μέχρι που δεν θα εξυπηρετείται ο σκοπός τους, οι φιλίες χαλάνε πολύ εύκολα. Οι γονείς είναι πάντα εκεί για σας.
Στις ηλικίες αυτές δύσκολα η ελληνική οικογένεια καταφεύγει στον γιατρό και δύσκολα δέχεται ότι ένα κορίτσι 14 ή 15 ετών είναι γυναίκα πλέον. Καταφεύγει λοιπόν στον παιδίατρο για τα περισσότερα προβλήματα. Καλό είναι εδώ να απευθυνθούμε στους γονείς και να πούμε ότι πάντα να έχετε στον νου σας την πιθανότητα ένα πρόβλημα να είναι γυναικολογικό ή ενδοκρινολογικό και να μην αφήνεται στην τύχη του.


Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κανόνες για την εφηβεία, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να την περάσεις. Ωστόσο, θα αισθανθείς λιγότερη πίεση αν προσπαθήσεις να μην ανησυχείς σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα είσαι το πρώτο κορίτσι στον κόσμο που τρόμαξε και αγχώθηκε από αυτήν τη μεταβολή. Ούτε θα είσαι το πρώτο κορίτσι που δεν θα κοιμάται τα βράδια επειδή θα νομίζεις ότι είσαι το μόνο κορίτσι στην τάξη που δεν φοράει ακόμα σουτιέν. Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι, αργά ή γρήγορα, όλα τα κορίτσια ωριμάζουν. Μέχρι τότε, να είσαι σίγουρη ότι δεν είσαι η μοναδική έφηβη που νιώθει αμηχανία.

   Κατερίνα Πανάγου

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απαραίτητος κρίνεται ωστόσο και ο ρόλος των εκπαιδευτικών για την ενημέρωση των εφήβων σε θέματα που τους αφορούν ωστε να μπορούν οι εφηβοι να ενημερωθούν υπευθυνα αλλα και να συζητήσουν τα προβλήματα τους .

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...