Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΘΗΛΑΣΜΟΣ


ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Ο θηλασμός του μωρού  σας είναι πολύ σημαντικός και για το μωρό σας αλλά και για εσάς τις ίδιες. Δεν είναι τυχαίο που όλοι σχεδόν οι γυναικολόγοι και οι παιδίατροι επιμένουν στο μητρικό θηλασμό. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά και σας δίνετε η ευκαιρία να τα εκμεταλλευτείτε μόνο μετά τη γέννηση του μωρού σας και περίπου μέχρι τους 4-5 πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας. Μετά αυτό το ισχυρό πλεονέκτημα χάνετε και για εσάς αλλά και για το μωρό σας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Είναι η διαδικασία κατά την οποία το μωρό λαμβάνει την τροφή του από το στήθος της μητέρας του. Είναι η πιο τρυφερή στιγμή που μοιράζεται η μητέρα με το μωρό της. Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα συστατικά και το νερό που χρειάζεται το μωρό τους πρώτους 4 με 6 μήνες της ζωής του. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα σας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να θρέψει το μωρό. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία πως η φύση παρέχει στο μωρό τον καλύτερο τρόπο για μια σωστή αρχή.
Η πρώτη τροφή που λαμβάνει το νεογνό από το μαστό σας είναι το πρωτόγαλα ή πύαρ.
·         Είναι ένα παχύρρευστο υγρό που παράγεται για 2-3 ημέρες.
·         Η θρεπτική του αξία είναι πολύ υψηλή και ανεκτίμητη για το βρέφος.
·         Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών καθώς και όλα τα μέταλλα, τα λίπη και τις βιταμίνες που χρειάζεται το νεογνό τις πρώτες ημέρες της ζωής του
·         Είναι πλούσιο σε αντισώματα που βοηθούν στην προστασία του βρέφους από λοιμώξεις και ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημά του.
·         Λειτουργεί ως καθαρτικό αποβάλλοντας το μηκώνιο - τα πρώτα πράσινα κόπρανα - από το έντερο του μωρού
·         Ακόμα και αν δεν σκοπεύετε να θηλάσετε για πολύ, αξίζει τον κόπο να προσφέρετε το πολύτιμο πρωτόγαλα στο μωρό σας τις πρώτες ημέρες.

Έπειτα από 2-3 ημέρες το πρωτόγαλα αλλάζει σε σύσταση και ποσότητα. Το γάλα αυτό, που είναι πιο λεπτόρρευστο και πιο λευκό από το πρωτόγαλα, είναι μείγμα από πρωτόγαλα και ώριμο γάλα. Ύστερα από 2-3 εβδομάδες αρχίζει η έκκριση του ώριμου, πλήρους μητρικού γάλακτος.
 Πρωτού αρχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας εξασφαλίστε ήρεμη ατμόσφαιρα ώστε να χαλαρώσετε και εσείς όσο πιο πολύ μπορείτε.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ
·         Προφύλαξη από αλλεργίες
·         Προστασία από μολύνσεις
·         Καλύτερη πνευματική ανάπτυξη
·         Καλύτερη ψυχική ανάπτυξη
·         Ανάπτυξη των οστών και των μυών του προσώπου, οδοντοφυΐα, λόγο της προσπάθειας που καταβάλλει τοπ έμβρυο κατά την διαδικασία του θηλασμού.
·         Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο  
·         Ο συχνός θηλασμός από την πρώτη στιγμή, μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου.
·         Είναι αποδεδειγμένο ότι τα μωρά που θηλάζονται κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τον  ξαφνικό νεογνικό θάνατο
·         Ο θηλασμός έχει και πολλά μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του παιδιού σας. Έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες, ότι ο θηλασμός  προφυλάσσει από την  παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας!


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ
·         Κατά το θηλασμό παράγονται ορμόνες, που βοηθούν τη μήτρα να «ξανακατέβει» στην αρχική θέση που είχε πριν την εγκυμοσύνη
·         Προστασία από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
·         Το λίπος, που τυχόν συσσωρεύτηκε στο σώμα στην εγκυμοσύνη, καίγεται πιο γρήγορα και χωρίς να χρειάζεται κάποια δίαιτα.
·         Το μητρικό γάλα είναι φθηνό, παντού και πάντα διαθέσιμο, στην κατάλληλη σύσταση και θερμοκρασία. Κάτι πολύ ωφέλιμο για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.
Κοινωνική λειτουργός
Κατερίνα Πανάγου
Διάβασε περισσότερα...

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ


Όλες σχεδόν οι σχέσεις μετά το πέρασμα του πρώτου καιρού, εκεί όπου ζουν τον μεγάλο έρωτα, αρχίζουν και φθίρονται.....Άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο....Αυτό είναι μία φυσική πορεία της σχέσης....Ξεκινάει πάντα έντονα, με πάθος, με περισσότερη αγωνία και λαχτάρα για να δεις το ταίρι σου,με καταπληκτικό κρεβάτι και σιγά σιγά το συννεφάκι στο οποίο ζείς στην αρχή είτε αρχίσει και ξεθωριάζει είτε εξαφανίζεται τελείως....
Όταν εξαφανίζεται η σχέση τελειώνει εδώ και πάμε για άλλα.....Όταν όμως ξεθωριάζει και ξεκινάμε να βλέπουμε τα ελλατώματα του συντρόφου μας, βαριόμαστε μερικές φορες την ρουτίνα της καθημερινότητας που περνάμε μαζί και ξεκινάμε τα παράπονα και τις γκρίνιες, τότε κάτι πρέπει να κάνουμε για να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας, κάτι πρέπει να κάνουμε για να θυμηθούμε και πάλι γιατί είμαστε μαζί με αυτόν τον άνθρωπο και να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το συνεφάκι του έρωτα πάνω απο τη σχέση μας και να μην το αφήσουμε να φύγει τελείως......

 Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε....εμείς θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες συμβουλές......
  • Βρείτε χρόνο μέσα στην διάρκεια της μέρας για να μείνετε έστω και μισή ώρα χαλαρή και ήρεμη με το συντροφό σας είτε υπάρχουν παιδιά στο σπίτι είτε οποιοσδήποτε άλλος. Το να μένεις με το συντροφό σου αγκαλιά είτε  μέσα στα σεντόνια, είτε στον καναπέ του σπιτιού σας και να μιλάτε ψιθυριστά και κοιτάζοντας ο ένας στα μάτια τον άλλον, έρχεστε πιο κοντά και αυξάνετε την ερωτική διάθεση. Σε όλους αρέσει να αισθάνονται πως τους προσέχουν και τους εκτιμούν.
  • Η αγκαλιά έστω και μία φορά μέσα στη διάρκεια της ημέρας είναι βοηθητική. Η καλή επικοινωνία δεν έχει να κάνει μόνο με το να μιλάτε. Μία αγκαλιά στο τέλος μίας δύσκολης μέρας ή ένα καθησυχαστικό σφίξιμο του χεριού μπορεί να σημαίνει τόσα πολλά. Επίσης δοκιμάστε να κρατιέστε χέρι χέρι όταν βγαίνετε έξω, είναι ένας καλός τρόπος να έρθετε πιο κοντά, μικρά αγγίγματα μπορούν να βοηθήσουν να ανοίξετε ξανά την πόρτα της σωματικής οικειότητας.
    • Έρευνες δείχνουν πως τα ζευγάρια που φιλιούνται κάθε μέρα είναι πιο πιθανό πως θα παραμείνουν μαζί. Κατά κάποιους τρόπους, το να φιλιέστε είναι πιο άμεσο από το σεξ. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα μπεί στο σπίτι δώστε του ένα φιλί απλά για να του πείτε "καλώς τον".
    • Πολλά ζευγάρια ανακαλύπτουν πως αφού αποκτήσουν μία οικογένεια, χάνουν κάποια από την οικειότητα που απολάμβαναν κάποτε. Στις προ-εγκυμοσύνης ημέρες αυτό μπορεί να οφείλεται απλά στην κούραση, στον καταλογισμό των νέων ρόλων ή επειδή αισθάνονται λιγότερο ελκυστικοί. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορεί απλά να είναι μία υπόθεση απουσίας της παραμικρής προσωπικής ζωή!
    Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από το κρεβάτι, σκεφτείτε να κλειδώσετε την πόρτα και να κάνετε ένα ντους μαζί κάθε πρωί ή να καθίσετε για πολύ ώρα σε μία γεμάτη μπανιέρα, όταν εκείνα θα έχουν κοιμηθεί. Η οικογένεια υπάρχει όταν και το ζευγάρι είναι καλά μεταξύ τους.
    Αποδράστε από την καθημερινή σας ρουτίνα και κάντε κάτι νέο. Μία καινούργια εμπειρία που θα μοιραστείτε από κοινού θα σας φέρει κοντά, και, αν μη τι άλλο, θα σας δώσει κάτι καινούργιο για να μιλήσετε!
    • Ακόμα και οι δυνατές σχέσεις μπορούν να αρχίσουν να λιμνάζουν εάν δεν αναζητήσετε καινούργιους τρόπους για να εξερευνήσετε και να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να εκκινήσετε τα πράγματα είναι να κάνετε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα. Ταξιδέψτε σε μία μακρινή χώρα και γνωρίστε νέες κουλτούρες και είναι πιθανόν πως επίσης θα γνωρίσετε πράγματα ο ένας για τον άλλον. Δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά διακοπές στο εξωτερικό; Μπορείτε να πάτε για κάμπινγκ. Καθαρός αέρας, ήλιος και επιστροφή στη φύση θα σας αφήσει να αισθάνεστε ανανεωμένοι και καινούργιοι. Ένα μεγάλο συν είναι πως τα παιδιά θα το λατρέψουν.
    • Κάντε μία έκπληξη στον σύντροφό σας με εισιτήρια για ένα event που ξέρετε πως θα το λατρέψει, και φυλάξτε τα κάπου που δεν θα το περίμενε έτσι για να το χαρεί περισσότερο. Εάν δεν υπάρχουν χρήματα, κλείστε τους τα μάτια και οδηγείστε τους σε ένα απομακρυσμένο όμορφο σημείο για ένα ρομαντικό πικ νικ. Ο αυθορμητισμός και η έκπληξη είναι φυσικά αφροδισιακά.
    • Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι ήταν εκείνο που σας άρεσε από την αρχή στον σύντροφό σας. Ανακαλύψτε και πάλι τα ίχνη σας και διασκεδάστε το, κάτι που το έχετε τόσο ανάγκη, και σύντομα θα βρεθείτε στο δρόμο για να μοιραστείτε κάτι πολύ πιο οικείο μαζί.

    • Δοκιμάστε να κάνετε σέξ με το σύντροφό σας σε κάποιο άλλο δωμάτιο ή έπιπλο του σπιτιού πέρα από την συνηθισμένη κρεβατοκάμαρα. Δοκιμάστε στο σαλόνι, στο τραπέζι της κουζίνας ή οπου αλλού σας πάει η φαντασία σας.....Επίσης μία αλλαγή στην καρνταρόμπα των εσωρούχων σας θα ανάψει σίγουρα ξανά την σπίθα μεταξύ σας....
    • Θυμάστε τις μέρες που διαβάζετε δυνατά ο ένας στον άλλον; Υπάρχει κάτι το απίστευτα οικείο στο να διαβάζετε και να σας διαβάζουν, είτε στο κρεβάτι, είτε τεμπελιάζοντας σ' ένα καράβι, είτε χαλαρώνοντας σε μία κουβέρτα στο πικ νικ. Αντί να διαβάζετε διαφορετικά βιβλία το βράδυ, διαβάστε το αγαπημένο σας μυθιστόρημα ο ένας στον άλλον. Εάν θέλετε να κάνετε κάτι πιο 'καυτό', μπορείτε να διαλέξετε έναν ερωτικό τίτλο ή να δώσετε στον σύντροφό σας ένα βιβλίο να διαβάσει που περιέχει πράγματα που θα θέλατε εσείς να δοκιμάσετε. Αυτός μπορεί να είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να μοιράζεστε τις φαντασιώσεις σας εάν αισθάνεστε ντροπή να μιλήσετε γι' αυτές.
    • Το έχουμε ακούσει όλοι πως το 'γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο' και είναι αλήθεια και για τις σχέσεις μας, όπως και για την υγεία μας. Όταν γελάμε το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες στο αίμα, που περιλαμβάνουν σεροτονίνη, το φυσικό αντικαταθλιπτικό της φύσης, που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Το γέλιο έχει επίσης την δύναμη να τονώνει τους συναισθηματικούς δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους. Γαργαλήστε ο ένας τον άλλον, κλείστε εισιτήρια για να δείτε έναν stand-up κωμικό ή μάθετε τα κόλπα του κλόουν για μία ημέρα, οτιδήποτε σας κάνει να γελάσετε, θα σας φέρει και πιο κοντά.
    •   Χαρίστε ένα χαλαρωτικό μασάζ στο σύντροφό σας είτε σας το ζητήσει είτε όχι. Θα σας χαλαρώσει και μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για άλλα παιχνίδια.
    • Διοργανώστε ένα ραντεβού με το σύντροφό σας όπως τις πρώτες μέρες της γνωριμίας σας...Καλό φαγητό ή μία ρομαντική βόλτα θα σας ανανεώσει...Φυσικά η καλύτερη κατάληξη της βραδιάς θα είναι να καταλήξετε σε έναα ξενοδοχείο ή μονοι στο σπίτι σας και να θυμηθείτε πως κάνατε σεξ στην αρχή της σχέσης σας....
    Δοκιμάστε τις παραπάνω συμβουλές και σας εύχομαι καλή τύχη....
    Κατερίνα Πανάγου
    Διάβασε περισσότερα...

    Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

    ΜΠΑΜΠΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ

    Οι ερευνητές στρέφονται στην ανδρική πλευρά και εξετάζουν τις ανατροπές που φέρνει ο ερχομός του απογόνου στον καινούριο μπαμπά. Όπως εξηγούν, η πατρότητα αλλάζει την ζωή του άνδρα και φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του!
    Πρώτα πατέρας, μετά σύντροφος!
    Οι ερευνητές Phil and Carolyn Cowan από το πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια ζήτησαν από ένα μεγάλο αριθμό ανδρών να ζωγραφίσουν ένα κύκλο και να τον χωρίσουν σε ενότητες, κάθε μια από τις οποίες θα αντιστοιχούσε στους διάφορους τομείς της ζωής τους. Ο επιμέρους διαχωρισμός θα έπρεπε να γίνει βάσει της σημασίας που αποδίδει ο καθένας σε κάθε τομέα της ζωής του.  Σύμφωνα με αυτόν τον διαχωρισμό λοιπόν, οι άνδρες χωρίς παιδιά θεωρούσαν πιο σημαντικό τομέα της ζωής του τον τομέα: «Σύντροφος». Οι νέοι μπαμπάδες από την άλλη, είχαν περιορίσει τον μέχρι πρότινος δημοφιλή τους τομέα, τον «Σύντροφος», σε ένα μικρό κομμάτι του κύκλου και είχαν δώσει περισσότερη έκταση, άρα έμφαση στον τομέα: «Πατρότητα».
    Εκτός από αυτή την έρευνα, διάφορες άλλες έχουν καταδείξει τις αλλαγές που συμβαίνουν σε έναν άνδρα, αφού γίνει πατέρας.

    Αυτοπεποίθηση και περηφάνεια
    Η καλή σχέση του παιδιού με τον πατέρα βοηθάει και τους δυο να αναπτύξουν  την αυτοπεποίθηση και να βελτιώσουν την αυτοεικόνα τους. Ο πατέρας θα κάνει το παιδί του να σταματήσει να κλαίει, θα το κάνει να γελάσει, θα του μάθει ποδόσφαιρο ή ποδήλατο, θα το μυήσει σε καινούριες, εντελώς πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αυτό το ταξίδι στη γνώση ωφελεί όχι μόνο το παιδί, αλλά και τον ίδιο τον πατέρα που αισθάνεται περήφανος για όσα έχει καταφέρει. Κάθε επίτευγμα του παιδιού είναι για τον πατέρα η επιβεβαίωση ότι οδεύει σωστά στον δρόμο της πατρότητας. Για ένα τουλάχιστον διάστημα, το παιδί θα έχει τα ίδια γούστα στην μουσική, τις ταινίες, την τέχνη, το φαγητό με τον πατέρα του. Πολλές από αυτές τις προτιμήσεις θα αλλάξουν στην πορεία καθώς το παιδί μεγαλώνει. Στο μεταξύ όμως, αυτή η ταύτιση είναι που θα γεμίσει τον πατέρα ενθουσιασμό, περηφάνεια και αυτοπεποίθηση.

    Υπομονή και χιούμορ
    Λάθη στη σχέση του πατέρα με το παιδί του γίνονται πάντα. Το μυστικό είναι, ο ενήλικας της παρέας, δηλαδή ο πατέρας να επιστρατεύσει το χιούμορ του ως μέσο χειρισμού των καταστάσεων. Σύμφωνα με έρευνες, οι μπαμπάδες, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αναπότρεπτα επιφέρει η πατρότητα και προκειμένου να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που γεννά το μεγάλωμα ενός παιδιού, ανακαλύπτουν τις κρυφές πηγές θάρρους που υπάρχουν μέσα τους. Αυτή η διαδικασία τους κάνει ακόμη πιο αποτελεσματικούς στη δουλειά τους, στη σχέση με τους συναδέρφους τους, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής τους ζωής. Μαζί με την υπομονή, βελτιώνεται και η αίσθηση του χιούμορ του νέου μπαμπά, με οφέλη τόσο για την καθημερινότητα του νέου μπαμπά, όσο φυσικά και για τη σχέση του με το παιδί του. Το γέλιο εξομαλύνει τις καταστάσεις, μας δίνει το χρόνο να λειτουργήσουμε με ψυχραιμία, άρα πιο αποτελεσματικά. Και το σημαντικότερο; Επιλέγοντας το χιούμορ, αντί για οποιοδήποτε...σκληροπυρηνικό μέσο αντιμετώπισης της δύσκολης στιγμής, διδάσκουμε στο παιδί ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους!

    Ευέλικτη σκέψη

    Καθώς το παιδί μεγαλώνει, μαζί μεγαλώνει και η εμπειρία που αποκομίζει ο πατέρας από το νέο του ρόλο. Το μυαλό εκπαιδεύεται, ώστε να κάνει τις σωστές σκέψεις, τις σωστές επιλογές και τις κατάλληλες ενέργειες ανάλογα με την κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει.  Η πατρότητα εκπαιδεύει το νέο πατέρα να μπορεί να δει όλες τις πιθανές παραμέτρους ενός θέματος που αφορά στο παιδί του και τη σχέση του με τον ίδιο. Όλη αυτή η διαδικασία είναι προφανές ότι έχει ποικίλα οφέλη που δεν περιορίζονται μόνο στη σχέση του πατέρα με το παιδί!

    Ξαναζώντας την παιδική ηλικία

    Η πατρότητα φέρνει το νέο μπαμπά πιο κοντά στους δικούς του γονείς και κυρίως στον δικό του πατέρα. Πολλοί νέοι μπαμπάδες αναφέρουν ότι αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ενηλικίωση που φέρνει η πατρότητα. Οι σχέσεις εξομαλύνονται, συσφίγγονται, τυχόν λάθη του παρελθόντος ξεπερνιούνται, συναισθήματα που δεν είχαν εκφραστεί απελευθερώνονται και η ευρύτερη οικογένεια συνήθως αποκτά νέο δέσιμο. Άλλοι νέοι μπαμπάδες δηλώνουν ότι, στην προσπάθειά τους να έχουν καλύτερη σχέση με το παιδί τους, μπαίνουν στη διαδικασία να βελτιώσουν πρώτα τη σχέση με τον δικό τους πατέρα. Αυτή η διαδικασία έχει έντονο το στοιχείο της προόδου. Ο νέος μπαμπάς θέλει να μάθει  περισσότερα στο παιδί του από όσο θεωρεί ότι διδάχτηκε ο ίδιος από τον δικό του, να είναι κοντά στο παιδί του, να το καταλάβει, να του παρασταθεί και να το συντρέξει πολύ περισσότερο από ότι έκανε ο δικός του μπαμπάς. Η σχέση του νέου μπαμπά με τον δικό του πατέρα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση του με το μικρό της τρίτης στη σειρά γενιάς. Συχνά, οι νέοι μπαμπάδες, στην προσπάθειά τους να τα καταφέρουν με το παιδί τους και να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος, φορτίζονται με άγχος και αγωνία. Αυτό που συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι ωστόσο είναι ψυχραιμία. Όσο και αν η σχέση μας με τους γονείς μας επηρεάζει τη σχέση που θα διαμορφώσουμε με τα παιδιά μας,  η επιρροή που ασκούμε εμείς ως γονείς είναι τεράστια. Ακόμη και οι μπαμπάδες εκείνοι που είχαν τη χείριστη σχέση με τους δικούς τους μπαμπάδες, στην πορεία αποδείχτηκαν ικανοί να κρατήσουν από αυτή τη σχέση μόνο τα καλά στοιχεία και να πορευτούν με το παιδί τους, με τον δικό τους τρόπο. Ερευνητές έχουν βρει ότι άνδρες των οποίων οι μπαμπάδες ήταν απόμακροι ή αδιάφοροι, ανέπτυξαν πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά τους παρέχοντάς τους τα απαραίτητα σε επίπεδο κοινωνικό, συναισθηματικό, μορφωτικό κλπ. Νέοι μπαμπάδες που ως παιδιά μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον με απειλές, φόβο, βία από τον μπαμπά τους, μεγαλώνοντας και αφού έγιναν οι ίδιοι γονείς «δούλεψαν» πολύ τις αδυναμίες που κουβαλούσαν από τη δική τους παιδική τους ηλικία και κάθε άλλο παρά τις κληροδότησαν στα παιδιά τους.
    Πηγή:  http://www.babyspace.gr
    Διάβασε περισσότερα...

    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΠΑΜΠΑΣ

       Οι έρευνες για τα συναισθήματα των νέων μπαμπάδων είναι πολλές. Ο ρόλος του πατέρα αλλάζει εντελώς τα δεδομένα και οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια επαναπροσδιορίζονται. Τι σημαίνει λοιπόν να είσαι μπαμπάς και τι υποστηρίζουν οι έρευνες για την αποτελεσματικότητά τους;
    Τι σημαίνει να είσαι μπαμπάς
    Οι έρευνες για τα συναισθήματα που βιώνουν οι άνδρες όταν γίνονται μπαμπάδες είναι πολλές. Δεν είναι τυχαίο που τόσοι μελετητές έχουν εστιάσει την προσοχή τους πάνω στον άντρα που γίνεται μπαμπάς. Η αποδοχή των ευθυνών που ξεκινούν μετά την έλευση του μωρού, είναι η έναρξη μιας μακριάς, επίπονης διαδικασίας. Τώρα ο μπαμπάς αρχίζει να χτίζει τη σχέση του με τον απόγονό του, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει πατρότητα και επιπλέον έχει νέα προβλήματα να λύσει, να τα βγάλει πέρα με τις καθημερινές υποχρεώσεις, να βάλει τα δυνατά του για να κρατήσει σταθερή τη σχέση του με την σύντροφό του ενώ τα πάντα στο σπίτι του αλλάζουν! Αυτές τις αλλαγές έβαλαν στο μικροσκόπιο οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Texas A & M των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια.
    Ας δούμε που κατέληξαν.

    Αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση του πατέρα
    Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο άνδρας τον εαυτό του και η θετική ή αρνητική αξία που θα προσδώσει στον εαυτό του μετά τη γέννηση του παιδιού του, εξαρτώνται αποκλειστικά από το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον εαυτό του ως πατέρα.
    Αν λοιπόν καταφέρει να ενεργοποιήσει την υπευθυνότητά του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αισθάνεται συνολικά πιο ικανοποιημένος από τον εαυτό του, επομένως αποκτά μια καλή αυτοεικόνα που θα τον τροφοδοτήσει για τη συνέχεια.
    Αν, αντιθέτως, εξωτερικοί παράγοντες ή άλλοι, που σχετίζονται με τον εαυτό του, τις δυνατότητες, τον χαρακτήρα του τού υπαγορεύσουν μια στάση ανευθυνότητας, η αυτοεικόνα του καταστρέφεται και η αυτοεκτίμησή του επίσης.

    Τα καταφέρνουν τελικά οι μπαμπάδες;
    Σύμφωνα με τις έρευνες, ειδικά τα δυο πρώτα χρόνια της πατρότητας, οι μπαμπάδες χτίζουν με δυναμισμό την αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα τους. Αυτό το πετυχαίνουν, κυρίως αλλάζοντας οπτική για την δουλειά τους. Η εμπειρία της πατρότητας τους επιτρέπει να αναπτύξουν πιο οργανωτική στάση απέναντι στη δουλειά τους, να γίνουν πιο προσαρμοστικοί, αλλά και πιο ευαίσθητοι για τις ζωές των άλλων, τις δυσκολίες, τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδερφοί τους. Άρα γίνονται πιο ανθρώπινοι και σαφώς πιο κοινωνικοί. Μιλούν για την καθημερινότητα που βιώνουν με το παιδί, αναπτύσσουν σχέσεις με άλλους γονείς από το εργασιακό τους περιβάλλον και ζητούν ανακούφιση από την ανταλλαγή εμπειριών.
    Κατανομή υποχρεώσεων
    Όταν το ζευγάρι αποκτά παιδί, αλλάζει ριζικά ο τρόπος που κατανέμονται μεταξύ τους οι υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα περισσότερα ζευγάρια θεωρούν δεδομένο ότι θα μοιράζονται ισομερώς τις ευθύνες που αφορούν στο παιδί. Ωστόσο, γύρω στον έκτο μήνα της ζωής του μωρού, η μοιρασιά ακολουθεί την παραδοσιακή πεπατημένη. Έτσι, οι μαμάδες, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και μορφωτική κατάσταση της οικογένειας, αναλαμβάνουν εξολοκλήρου τα οικιακά, ενώ οι μπαμπάδες αφοσιώνονται στην εργασία τους και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση του οικογενειακού εισοδήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δε συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, ωστόσο η συμμετοχή τους είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη της μητέρας.

    Η σχέση του μπαμπά με την μαμά
    Σύμφωνα με έρευνες, κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 μηνών της ζωής του παιδιού, οι μπαμπάδες είναι γεμάτοι παράπονα. Θεωρούν ότι περνούν λιγότερο ποιοτικό χρόνο με την μητέρα του παιδιού, παρόλο που και οι ίδιοι είναι αφοσιωμένοι στο νέο μέλος της οικογένειας, ενδιαφέρονται για εκείνο, το φροντίζουν και επιδιώκουν την καλή επαφή μαζί του. Φαίνεται όμως ότι, αντίθετα από τις μαμάδες, οι μπαμπάδες θεωρούν την καλή σχέση τόσο με το παιδί, όσο και με την σύντροφό τους εξίσου σημαντική, ενώ οι μαμάδες φαίνεται να αφοσιώνονται αποκλειστικά στο νέο μέλος και να θεωρούν την φροντίδα του πρώτη τους προτεραιότητα. Πολλοί μπαμπάδες μάλιστα δηλώνουν απογοητευμένοι από τον τρόπο που εξελλίσσεται η σχέση τους μετά την έλευση του παιδιού και εξηγούν ότι οι προσδοκίες τους ήταν διαφορετικές. Η διατήρηση της καλής επικοινωνίας στο ζευγάρι είναι το κλειδί για τη νέα ισορροπία που θα επιτρέψει στη σχέση της μαμάς με τον μπαμπά να αντέξει στο χρόνο. Άλλωστε, μια ευτυχισμένη οικογένεια στηρίζεται σε ένα αγαπημένο ζευγάρι.

     Πηγή: http://www.babyspace.gr
    Συνεργάστηκε η Κλινική Ψυχολόγος
    Dr. Δάφνη Χαλκιά
    Διάβασε περισσότερα...

    ΌΤΑΝ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΑΙΖΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥ

    Ο μητρικός θηλασμός είναι η καλύτερη μέθοδος σίτισης ενός μωρού. Παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται και προστατεύει έναντι των λοιμώξεων. Αν όμως η σύντροφός σας δε θηλάζει, ο γιατρός σας θα σας υποδείξει κάποιο βρεφικό γάλα. Ένα ποιοτικό βρεφικό γάλα παρέχει στο μωρό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του.
    Είτε η σύντροφός σας θηλάζει είτε χρησιμοποιεί βρεφικά γάλατα, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί της την εμπειρία. Αν θηλάζει το μωρό, η παρουσία σας επιτόπου είναι σημαντική. Η σύντροφός σας μπορεί επίσης να βγάλει το μητρικό γάλα με θήλαστρο και εσείς να ταΐσετε το μωρό με ένα μπιμπερό κάποια άλλη στιγμή. Αν το μωρό σας σιτίζεται με βρεφικό γάλα σε σκόνη, η μητέρα είναι δυνατό να έχει από πριν έτοιμο το γάλα σε μπουκάλι ή να σας δείξει τον τρόπο παρασκευής του. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά όλες τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί για τη σωστή παρασκευή του γάλακτος.
    Τα περισσότερα νεογέννητα τρώνε κάθε 3 ή 4 ώρες. Καταγράψτε το πρόγραμμα σίτισης του μωρού σας και φροντίστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Τα μωρά συνήθως σας καθοδηγούν από μόνα τους με τον καλύτερο τρόπο σχετικά με την ποσότητα της τροφής που χρειάζονται σε κάθε γεύμα. Γενικά, ένα μωρό θα σταματήσει και θα απομακρυνθεί από το μπιμπερό, ή ακόμα μπορεί να κοιμηθεί, όταν αισθανθεί ικανοποιημένο. Η ποσότητα του γάλακτος που θα παραμείνει στο μπουκάλι θα πρέπει να πεταχτεί.

    Βοηθώντας το μωρό σας να ρευτεί

    Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να ρευτεί στο μέσο της σίτισης - πιθανώς όταν το μωρό σταματήσει για να ξεκουραστεί – και έπειτα στο τέλος της σίτισης. Στηρίξτε το μωρό στον ώμο σας και χτυπήστε πολύ ελαφρά τη ράχη του μέχρι το μωρό να αποβάλλει τον αέρα που έχει καταπιεί. Καλύψτε τα ρούχα σας με μια πετσέτα ή πάνα στον ώμο σας για την  περίπτωση που το μωρό αποβάλλει μαζί με τον αέρα και μέρος της τροφής.
    Μία εναλλακτική θέση για να ρευτεί το μωρό είναι η τοποθέτησή του σε όρθια θέση στο γόνατό σας. Το τρίψιμο του στομάχου του μωρού μπορεί να προκαλέσει ρέψιμο. Αν το μωρό σας θέλει να ρευτεί αλλά δεν μπορεί, τοποθετήστε το μπρούμυτα για ένα λεπτό. Προσπαθήστε και πάλι να το βοηθήσετε να ρευτεί, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

    Το να γνωρίζετε το μωρό σας σημαίνει να το αγαπάτε!

    Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα παρακολουθείτε αλλά και θα βοηθάτε το παιδί σας να μεγαλώνει. Αυτοί οι πρώτοι λίγοι μήνες, όσο απαιτητικοί και αν είναι, είναι η πηγή πολλών τρυφερών αναμνήσεων.
    Να θυμάστε πάντοτε ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στο μωρό σας, τόσο περισσότερο θα εκτιμήσετε αυτά που μπορεί να σας προσφέρει – ζωή και αγάπη. Καλή τύχη!
    Διάβασε περισσότερα...

    ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ

    Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι

    Όταν η σύντροφός σας επιστρέψει στο σπίτι με το μωρό, ο ρόλος σας ως πατέρας είναι κυρίως υποστηρικτικός. Επειδή η σύντροφός σας μπορεί να είναι κουρασμένη και θα πρέπει να αποφεύγει τις έντονες δραστηριότητες, η συνεισφορά σας στις καθημερινές δραστηριότητες θα είναι ασφαλώς πολύτιμη. Ένας από τους κύριους στόχους σας θα πρέπει να είναι η συμμόρφωση της συντρόφου σας προς τις συμβουλές του γιατρού της. Αυτό θα της επιτρέψει να επιστρέψει ταχύτερα στις φυσιολογικές δραστηριότητές της. Το μωρό σας, το οποίο προσαρμόζεται πλέον στο νέο περιβάλλον, σας χρειάζεται επίσης. Είναι μια συναρπαστική, αν και απαιτητική, περίοδος προσαρμογής για όλους.

    Τα νεογέννητα χρειάζονται πολύ ύπνο

    Τα περισσότερα νεογέννητα κοιμούνται από 18 έως 22 ώρες την ημέρα. Τα μωρά δε χρειάζονται απόλυτη ησυχία για να κοιμηθούν. Στην πραγματικότητα, δε συστήνεται να συνηθίσει το μωρό να κοιμάται σε απόλυτη ησυχία, επειδή στην περίπτωση αυτή είναι δυνατό να ξυπνάει με τον παραμικρό θόρυβο. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αποφεύγονται οι έντονοι ήχοι και ο δυνατός φωτισμός, επειδή μπορεί να τρομάξουν και να ξυπνήσουν το μωρό σας.

    Τα μωρά κλαίνε

    Το κύριο μέσο επικοινωνίας ενός νεογέννητου είναι το κλάμα του. Γενικά, τα μωρά κλαίνε όταν αισθάνονται δυσφορία, πεινούν ή έχουν λερωθεί. Εκτός όμως από το τάισμα και την αλλαγή της πάνας που αναλύονται παρακάτω, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει.
    Όταν το κλάμα δεν οφείλεται σε κάποια προφανή αιτία, μπορεί απλά το μωρό σας να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας. Ο ήχος της φωνής σας ή μια κίνηση λικνίσματος συχνά ηρεμούν το μωρό. Αν όλες οι προσπάθειες αποτύχουν και το πρόβλημα δε φαίνεται να σχετίζεται με την τροφή ή την αλλαγή της πάνας, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή κάποιον άλλο επαγγελματία υγείας.

    Κρατώντας το μωρό

    Οι μύες της κεφαλής και του λαιμού του μωρού σας θα αναπτυχθούν πλήρως περίπου τον τρίτο μήνα. Μέχρι τότε, θα πρέπει να υποστηρίζετε το κεφάλι και το λαιμό του. Όταν κρατάτε το μωρό σας, στηρίζετε πολύ προσεκτικά το κεφάλι απαλά με το χέρι σας και το λαιμό με το μπράτσο σας. Θα πρέπει πάντοτε να στηρίζετε το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού σας, ώστε να μην γέρνει απότομα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Όταν σηκώνετε το μωρό σας από την οριζόντια θέση, να τοποθετείτε το ένα χέρι κάτω από το λαιμό και το κεφάλι και το άλλο χέρι κάτω από τα οπίσθιά του.

    Αλλάζοντας την πάνα του μωρού

    Η πάνα του μωρού θα πρέπει να αλλάζει όποτε είναι υγρή και έπειτα από κάθε κένωση. Τα κόπρανα του μωρού μπορεί να μην έχουν πάντα οσμή, για το λόγο αυτό πρέπει να ελέγχετε συχνά αν χρειάζεται να αλλαχθεί η πάνα. Τα νεογέννητα είναι δυνατό να χρειάζονται έως 8 ή 9 αλλαγές πάνας την ημέρα.
    Η συχνή αλλαγή της πάνας βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ερυθήματος λόγω της πάνας, το οποίο συχνά οφείλεται σε ερεθισμό από τα κόπρανα ή τα ούρα. Πριν από την τοποθέτηση της νέας πάνας, να καθαρίζετε τα οπίσθια του μωρού έπειτα από την κένωση. Δε χρειάζεται να πλένετε τα οπίσθια του μωρού όταν η πάνα που αλλάζετε είναι στεγνή.

    Ντύνοντας το μωρό

    Αν πρόκειται εσείς και το μωρό σας να μείνετε μόνοι για λίγες ώρες, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να αλλάζετε τα ρούχα του μωρού αν αυτά λερωθούν. Αν πιστεύετε ότι το μωρό δεν προφυλάσσεται αρκετά από το κρύο, αγγίξτε τα χέρια και τα πόδια του. Αν είναι κρύα, φορέστε του ένα επιπλέον ρούχο.
    Τα περισσότερα μωρά κινούνται αρκετά και για το λόγο αυτό θα πρέπει να κρατάτε καλά το μωρό σας όταν αλλάζετε τα ρούχα του. Μην υποτιμάτε την κινητικότητα του μωρού σας. Όταν ντύνετε ένα μωρό, μην το αφήνετε ποτέ μόνο του, ούτε για μια στιγμή.
    Όταν φοράτε πουκάμισα και πουλόβερ στο μωρό σας, να μαζεύετε το ρούχο ψηλά, να το τοποθετείτε αρχικά στο πίσω μέρος της κεφαλής και στη συνέχεια να το τραβάτε προς τα κάτω μπροστά από το μέτωπο και τη μύτη. Στη συνέχεια, να τοποθετείτε με προσοχή τα χέρια του μωρού στα μανίκια. Όταν αφαιρείτε το πουλόβερ ή το πουκάμισο, να τραβάτε πρώτα απαλά τα χέρια του μωρού μέσα από τα μανίκια. Τεντώστε το πουλόβερ στο ύψος του λαιμού και σηκώστε το μπροστά από τα πηγούνι, τη μύτη και το μέτωπο του μωρού. Στη συνέχεια, τραβήξτε το πουλόβερ προς τα πάνω και προς το πίσω μέρος της κεφαλής του μωρού.
     Πηγή: www.pfizernutrition.gr
    Διάβασε περισσότερα...

    ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

    Πολλοί γονείς δεν θέλουν να βγάλουν το μωρό τους από το σπίτι. Όμως ο καθαρός αέρας θα το ωφελήσει, ενώ καλό είναι να συνηθίσει το μωρό σας στα ταξίδια. Παρακάτω δίνονται μερικές συμβουλές για τα ταξίδια με το μωρό σας.

    Απαραίτητος εξοπλισμός για ασφαλές ταξίδι


    • Τα παιδικά καθίσματα είναι υποχρεωτικά και μπορούν να σώσουν τη ζωή του παιδιού σας σε περίπτωση ατυχήματος. Η αγκαλιά σας είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για το παιδί σας, όταν βρίσκεστε μέσα σε αυτοκίνητο.
    • Βεβαιωθείτε ότι το παιδικό κάθισμα που προμηθεύεστε πληροί τα καθιερωμένα πρότυπα ασφάλειας. Επιλέξτε ένα κάθισμα που τοποθετείται και αφαιρείται εύκολα. Τα καλύτερα καθίσματα έχουν δύο ζώνες για τους ώμους, μία ζώνη για τη μέση και μία ζώνη ανάμεσα στα πόδια.
    • Αγοράστε το κάθισμα προτού γεννηθεί το μωρό σας και χρησιμοποιήστε το για να φέρετε το μωρό στο σπίτι από το μαιευτήριο. 
    • Να χρησιμοποιείτε πάντα το κάθισμα, ακόμα και για τις μικρότερες διαδρομές. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν κοντά στο σπίτι.
    • Εάν αγοράσετε μάρσιπο, πάρτε το μωρό μαζί σας κατά την αγορά για να βεβαιωθείτε ότι ο μάρσιπος έχει το κατάλληλο μέγεθος.
    • Επιλέξτε έναν μάρσιπο που στηρίζει τη ράχη του μωρού, είναι ανθεκτικός και δεν έχει υπερβολικά μεγάλες τρύπες για τα πόδια, ώστε να μην γλιστρήσει μέσα από αυτές το μωρό.
    • Εάν πάρετε μάρσιπο για τη ράχη, επιλέξτε έναν φορέα με επενδυμένο πλαίσιο ώστε να μην τραυματιστεί το μωρό εάν τυχόν χτυπήσει επάνω του.
    • Δεν έχουν καθιερωθεί πρότυπα ασφάλειας για τα καρότσια και τα καλάθια, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά.
    • Εάν επιλέξετε ένα πτυσσόμενο καρότσι, βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν φτάνει το μοχλό αναδίπλωσης.
    • Τα καρότσια πρέπει να έχουν φρένα. Να χρησιμοποιείτε πάντα το φρένο όταν το καρότσι είναι ακίνητο.
    • Επιλέξτε ένα καρότσι με φαρδιά βάση, για να αποφευχθεί η ανατροπή.
    • Ποτέ μην κρεμάτε τσάντες ή άλλα βαριά αντικείμενα από τις λαβές του καροτσιού,  καθώς έτσι μπορεί να ανατραπεί το καρότσι.
    • Μην αφήνετε ποτέ το μωρό χωρίς επίβλεψη μέσα σε καρότσι ή καλάθι.
    • Εάν το μωρό σας είναι πολύ ζωηρό, χρησιμοποιήστε μια ζώνη για να το εμποδίσετε να γέρνει έξω από το καρότσι.
    • Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ρωτήστε την αεροσυνοδό πώς να ασφαλίσετε το μωρό σας. 



     Το κατάλληλο ντύσιμο για την έξοδο

    • Το χειμώνα, το μωρό σας θα χρειαστεί αρκετά ρούχα για να μείνει ζεστό. Μπορείτε να ντύσετε ένα μικρό βρέφος ένα φανελάκι, μία φόρμα, και να το τυλίξετε με μια κουβέρτα. Μπορείτε επίσης να του φορέσετε έναν σκούφο.
    • Εάν ο καιρός είναι ζεστός (πάνω από 24°C) τότε ένα φανελάκι και μία φόρμα αρκεί. Να προστατεύετε όμως το μωρό σας από τα ρεύματα αέρα και να το σκεπάζετε όταν μπαίνετε σε κλιματιζόμενους χώρους.
    • Γενικά, το μωρό σας θα νιώθει άνετα όταν φορά ένα παραπάνω ρούχο απ’ ό,τι εσείς.
    • Όταν επιλέγετε ρούχα για το μωρό σας, αναζητήστε ρούχα που να κουμπώνουν μέχρι την άκρη και των δύο ποδιών. Αυτό διευκολύνει την αλλαγή της πάνας.
    • Τα ρούχα από ελαστικό ύφασμα με φαρδιά μανίκια διευκολύνουν το ντύσιμο του μωρού. 


    Να ακολουθείτε ένα χαλαρό πρόγραμμα


    •  Το αυστηρό πρόγραμμα στο τάισμα και τον ύπνο συνήθως αφορά περισσότερο τη δική σας ποιότητα ζωής και λιγότερο τις ανάγκες του μωρού σας. Η τήρηση ενός προγράμματος είναι ωφέλιμη και χρήσιμη, αλλά το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να είναι χαλαρό.
    • Το μωρό πιθανόν να δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να φάει εξαιτίας των περισπασμών που συνεπάγεται η μετακίνηση.
    • Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας τρώει και κοιμάται λίγο περισσότερο ή λιγότερο ή σε διαφορετικές ώρες, όταν ταξιδεύετε. Θα επανέλθει στο κανονικό του πρόγραμμα όταν γυρίσετε στο σπίτι.
    • Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, το μωρό σας θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να προσαρμοστεί στην αλλαγή της ώρας. 

    Συμβουλές για ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα



    •  Πάρτε μαζί σας πράγματα που το μωρό σας αγαπά, όπως π.χ. ένα αγαπημένο παιχνίδι ή μια κουβέρτα, ώστε να το διευκολύνετε να προσαρμοστεί στο καινούριο περιβάλλον. 
    • Εάν ταΐζετε το μωρό με βρεφικό γάλα, πάρτε μαζί σας μια επιπλέον ποσότητα για τυχόν απροσδόκητες καθυστερήσεις.
    • Αποφύγετε να του δώσετε νέες τροφές – μείνετε σε αυτές που γνωρίζει και προτιμά.
       Να έχετε τα πράγματα του μωρού σε μια χωριστή τσάντα για να τα βρίσκετε ευκολότερα.    
    • Πηγή: www.pfizernutrition.gr
    Διάβασε περισσότερα...

    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ

    ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΑ


    Η μέρα για να κρατήσετε το αγγελούδι σας στα χέρια σας κοντεύει. Καλό είναι να είστε προετοιμασμένη για τα απαραίτητα πράγματα του μωρού σας απο τον εβδομο μήνα και μετα......Οι παρακάτρω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κατηγοριοποιήσετε τα απαραίτητα για τις πρώτες μέρες του ερχομού του μωρού σας και να είστε πλύρως προετοιμασμένη για ότι χρειαστεί.

    Ρουχισμός


    Έξυπνη συμβουλή: Όταν αποφασίσετε πόσα κομμάτια χρειάζεστε από κάθε είδος, σκεφθείτε πόσο συχνά σκοπεύετε να βάζετε πλυντήριο.
    • 3 έως 7 εσωτερικά φανελάκια
    • 3 έως 7 φορμάκια ύπνου 
    • 2 έως 3 κουβέρτες ύπνου για τον κρύο καιρό
    • 3 έως 7 εξωτερικά φορμάκια για να φορά το μωρό κατά τη διάρκεια της ημέρας
    • 2 έως 3 ζευγάρια κάλτσες ή μωρουδίστικα μποτάκια
    • 2 έως 3 μικρές σαλιάρες για να προστατέψετε τα ρούχα από σάλια και φτυσίματα.
    • 1 έως 3 καπέλα 
    • Μπλουζάκια και ζακετάκια


    Ασπρόρουχα


    Έξυπνη συμβουλή: Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε πάνες μιας χρήσης, μην αγοράσετε πολλές πάνες μεγέθους «νεογέννητο» πριν γεννήσετε. Αν το μωρό σας είναι μεγαλόσωμο, δεν θα αργήσει να χρειαστεί το αμέσως μεγαλύτερο μέγεθος.
    •  3 έως 4 σεντόνια
    • 1 έως 2 σελτεδάκια κρεβατιού 
    • 2 αδιάβροχα στρωματάκια για όταν το αλλάζετε 
    • 3 έως 4 κουβερτούλες αγκαλιάς 
    • 2 κουβέρτες, ελαφριές ή βαριές ανάλογα με τον καιρό 
    • 2 έως 3 μαλακές πετσέτες σώματος 
    • 2 έως 3 μαλακές πετσέτες προσώπου
    • 3 έως 7 πανάκια για το ρέψιμο
    • Πάντες για την κούνια

    Είδη προσωπικής υγιεινής


    Έξυπνη συμβουλή: Οι πούδρες μωρού δεν θεωρούνται πλέον απαραίτητες ή χρήσιμες, ενώ μπορεί να καταστούν επικίνδυνες αν το μωρό τις εισπνεύσει.
    •  Βρεφικό σαπούνι ή υγρό αφρόλουτρο 
    • Βρεφικό σαμπουάν
    • Μωρομάντηλα
    • Αλοιφή για τον ερεθισμό από την πάνα
    • Βαζελίνη
    • Αποστειρωμένο βαμβάκι
    • Ψαλιδάκι ή νυχοκόπτης για το μωρό 
    • Βούρτσα και χτένα για το μωρό 
    • Μπανάκι για μωρά
    • Βαμβακερές πετσέτες
    • Φυσιολογικός ορός

    Είδη διατροφής


    Έξυπνη συμβουλή: Ακόμη και αν σκοπεύετε να θηλάσετε, έχετε πρόχειρο τουλάχιστον ένα μπιμπερόν για νερό ή για να το χρησιμοποιήσετε για το επιπλέον μητρικό γάλα.
    •  Σουτιέν θηλασμού και επιθέματα στήθους, αν σκοπεύετε να θηλάσετε. 
    • Θήλαστρο και τα εξαρτήματά του 
    • 4 έως 10 μπιμπερόν και θηλές
    • Βούρτσες για το μπιμπερόν και τη θηλή, κανάτα, κύπελο μέτρησης, ανοιχτήρι κονσέρβας, κουτάλι με μακριά λαβή, τσιμπίδα, εξοπλισμός για αποστείρωση.
    • Βρεφικό γάλα, αν σκοπεύετε να δώσετε ξένο γάλα.
    • Πιπίλα (αν θέλετε)

    Επίπλωση


    Έξυπνη συμβουλή: Αναβάλλετε την αγορά των αντικειμένων εκείνων, όπως μια ψηλή καρέκλα, που δεν θα χρειαστείτε άμεσα. Θα εξοικονομήσετε χώρο και σίγουρα θα ξέρετε καλύτερα τι θέλετε, μετά από λίγους μήνες στο «επάγγελμα»
    • Κάθισμα αυτοκινήτου για το μωρό 
    • Κρεβατάκι μωρού ή λίκνο (προαιρετικά)
    • Κούνια με σκληρό στρώμα 
    • Στρωματάκι και τραπέζι αλλαγής 
    • Μπανάκι μωρού 
    • Κάδος για τις πάνες
    • Κάθισμα μωρού 
    • Καρότσι 
    • Σιφινιέρα ή κάποιο άλλο έπιπλο για την αποθήκευση του ρουχισμού 
    • Σακούλα για τις πάνες
     
    Διάβασε περισσότερα...

    ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    Το πόσο συχνά τρώτε και σε τι ποσότητες -3 μεγάλα γεύματα την ημέρα, 5 μικρά, ή συνδυάζετε γεύματα και σνακ- δεν παίζει κάποιο ρόλο αρκεί να τρώτε φαγητά με θρεπτικά συστατικά που αποτελούν μια ισορροπημένη διατροφή.
    Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με τις θρεπτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς να τις αντιμετωπίσετε.


    Θερμίδες


    Τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μπορείτε να παίρνετε τις ίδιες θερμίδες όπως και πριν, εφόσον τρώτε ποιοτικές θρεπτικές τροφές. Τους τελευταίους έξι μήνες το σώμα σας χρειάζεται περίπου 300 θερμίδες επιπλέον την ημέρα από ό,τι όταν δεν ήσασταν έγκυος.

    Πρωτεϊνες 


    Εσείς και το μωρό σας εξαρτάστε πολύ από τις πρωτεΐνες, το θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στην καλή ανάπτυξη των ιστών. Για να πάρετε τις επιπλέον πρωτεΐνες που χρειάζεστε, θα πρέπει να καταναλώνετε 6g πρωτεϊνών ημερησίως, που είναι 20% με 36% περισσότερες από τις συνηθισμένες ανάγκες σας.
    Τροφές που παρέχουν πρωτεΐνες καλής ποιότητας είναι το ψάρι και τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το μοσχάρι, το αρνί, το χοιρινό και τα αυγά. Τα λαχανικά και άλλες πηγές πρωτεϊνών εκτός από κρέας–όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά– είναι εξίσου απαραίτητα. Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, είναι επίσης άριστες πηγές πρωτεϊνών.

    Λίπη


    Τα λίπη είναι απαραίτητα στη διατροφή σας επειδή βοηθούν το σώμα σας να απορροφάει πολλές θρεπτικές ουσίες. Είναι επίσης σημαντική πηγή ενέργειας και συμμετέχουν στο σχηματισμό κάποιων πρωτεΐνων σημαντικών για τη λειτουργία του οργανισμού.
    Παρόλα αυτά, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα των λιπών, τα οποία έχουν πολλές θερμίδες. Αν τρώτε τροφές πλούσιες σε λίπη, θα πάρετε βάρος πολύ γρήγορα.
    Οι τροφές που είναι καλές πηγές πρόσληψης λιπών είναι το κρέας, το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, η μαργαρίνη και τα έλαια. Αν συμπεριλάβετε κάποια από αυτά στη διατροφή σας καθημερινά, στις σωστές ποσότητες, θα λαμβάνετε την απαραίτητη ενέργεια.

    Υδατάνθρακες και Ίνες


    Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι τροφές με φυτικές ίνες, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, η βρώμη και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, είναι απαραίτητα γιατί σάς δίνουν ενέργεια.
    Για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας, χρειάζεστε 3 μερίδες με τροφές ολικής αλέσεως ή με ίνες ημερησίως (μια λεπτή φέτα ψωμί ισοδυναμεί με 1 μερίδα).
    Προσπαθήστε να επιλέγετε τρόφιμα που παρασκευάζονται από δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, σίκαλη και σιτάρι. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα κατεργασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ παράλληλα περιέχουν και ίνες.
    Οι ίνες είναι απαραίτητες, ειδικά αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της κύησης. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα φρέσκα φρούτα και τα φρέσκα λαχανικά μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα.

    Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία


    Οι έγκυες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα φρούτα και τα λαχανικά σας δίνουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από ό,τι άλλες τροφές.
    Θα πρέπει να τρώτε μια μεγάλη μερίδα από εσπεριδοειδή και μια μεγάλη μερίδα πράσινα ή κίτρινα λαχανικά ημερησίως. Άλλα φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, οι μπανάνες, ο ανανάς, τα κεράσια, τα μάνγκο, οι χουρμάδες, τα σύκα και το πεπόνι, και λαχανικά μεταξύ άλλων, όπως τα καρότα, τα παντζάρια, οι ντομάτες, και το κουνουπίδι είναι εξίσου απαραίτητα.
    Καλύτερα είναι να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα κονσερβοποιημένα και τα κατεψυγμένα προϊόντα, και δεν περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη, αλάτι, και λίπη.
    Το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι εξίσου απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κύησης.

    Φυλλικό οξύ


    Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας. Η πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας φυλλικού οξέος, ειδικά πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου.
    Τα φρούτα, τα λαχανικά –όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα πράσινα λαχανικά– και τα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος.
    Θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 1mg φυλλικού οξέος ημερησίως. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί συνιστούν οι έγκυες να παίρνουν συμπληρώματα βιταμινών που να περιέχουν τουλάχιστον 1mg φυλλικού οξέος ημερησίως και όχι να στηρίζονται μόνο στα τρόφιμα που περιέχουν φυλλικό οξύ.

    Σίδηρος


    Η σημαντική αύξηση του όγκου του αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες σας για σίδηρο. Ο σίδηρος είναι δομικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης του  αίματος, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρά σας και, φυσικά, στα κύτταρα του μωρού σας.
    Τα συμπληρώματα σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έδειξαν ότι βοηθούν στην πρόληψη της έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό, καθώς και τον κίνδυνο γέννησης πρόωρων ή λιποβαρών νεογνών.
    Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το μοσχάρι, το κρέας άλλων ζώων ελευθέρας βοσκής, τα όσπρια, και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
    Οι ειδικοί συνιστούν να προσλαμβάνετε 30mg σιδήρου ημερησίως, 50% περισσότερο από τις συνήθεις ανάγκες. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθείτε στις αυξημένες ανάγκες σας για σίδηρο με τις τροφές μόνο, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να παίρνετε ένα συμπλήρωμα που να περιέχει τουλάχιστον 30mg σιδήρου ημερησίως.

    Ψευδάργυρος 


    Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την υγεία τη δική σας και του μωρού σας. Η έλλειψη ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό. Μικρότερα επίπεδα ψευδαργύρου στο βρέφος σχετίζονται με βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημά του ή τη γέννηση λιποβαρούς νεογνού.
    Τα θαλασσινά και το κρέας είναι πλούσιες πηγές ψευδάργυρου.
     Πηγή: www.pfizernutrition.gr/tabid/149/Default.aspx
    Διάβασε περισσότερα...

    ΡΟΥΧΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

    Ρουχισμός


    Ελέγξτε την ντουλάπα σας για ρούχα και αξεσουάρ που θα μπορείτε να φοράτε τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας.
    Όταν αρχίσουν να σας στενεύουν τα κανονικά σας ρούχα, φροντίστε ώστε το μέγεθος των ρούχων σας να συμβαδίζει με την ανάπτυξη του σώματός σας. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείτε να φορέσετε ένα ρούχο που τώρα σας είναι πολύ σφιχτό.

    Δείτε τι μπορείτε να δανειστείτε:



    • Συγγενείς και φίλοι συχνά χαίρονται να δανείζουν τα ρούχα εγκυμοσύνης.
    • Ρίξτε μια ματιά στην ντουλάπα του συζύγου σας για πουκάμισα, πουλόβερ, σορτς και άλλα ρούχα που μπορεί να ταιριάζουν με την ολοένα και μεγαλύτερη κοιλιά σας.

    Αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάτι καινούργιο, προσπαθήστε να είστε πρακτικές:


    • Διαλέξτε μεμονωμένα κομμάτια που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να κάνετε έτσι πολλές διαφορετικές εμφανίσεις.

    • Σκεφθείτε να αγοράσετε μερικά κομμάτια, όπως φαρδιές μπλούζες και πουλόβερ, τα οποία θα μπορέσετε να φορέσετε και μετά την εγκυμοσύνη.

    • Οι μπλούζες που κουμπώνουν εύκολα θα σας είναι ιδιαίτερα εύχρηστες, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό εάν θηλάσετε. 

    Θα νιώθετε πιο ευχαριστημένη όταν αγοράζετε ρούχα εγκυμοσύνης, εάν αυτά που επιλέγετε είναι παρόμοιου στυλ με αυτά που φορούσατε και πριν την εγκυμοσύνη. Η προσαρμογή στο νέο σχήμα του σώματός σας μπορεί να είναι ευκολότερη αν φοράτε ρούχα που είναι του συνηθισμένου σας στυλ.
    Μην αγοράσετε μονομιάς όλα τα ρούχα εγκυμοσύνης. Δεν ξέρετε πόσο θα έχει μεγαλώσει το σώμα σας στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Γι αυτό, φυλάξτε κάποια χρήματα από τον προϋπολογισμό σας για αγορές ρούχων εγκυμοσύνης αργότερα, όταν η εγκυμοσύνη σας θα έχει προχωρήσει. 
    Οι φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, είναι συνήθως πιο άνετες από τις συνθετικές, όπως ο πολυεστέρας, επειδή «αναπνέουν». Αυτές οι φυσικές ίνες μπορεί να σας κρατούν δροσερή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς είναι πιθανό να ζεσταίνεστε περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του αυξημένου μεταβολισμού σας. 
    Αποφύγετε τα εφαρμοστά ρούχα, όπως σφιχτές ζώνες και κάλτσες με σφιχτά λάστιχα, επειδή μπορεί να επιβραδύνουν την κυκλοφορία του αίματος και να αυξήσουν το πρήξιμο. 
    Καθώς μεγαλώνει ο όγκος του σώματός σας, μπορεί να γίνετε ασταθής. Επίπεδα ή χαμηλοτάκουνα παπούτσια, με σόλες που δεν γλιστρούν αποτελούν την ασφαλέστερη λύση. Τα παπούτσια θα πρέπει να σας προσφέρουν καλή στήριξη και να είναι άνετα, καθώς τα πόδια σας μπορεί να πρηστούν λίγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
    Ένα κατάλληλο σουτιέν που παρέχει σωστή στήριξη πρέπει απαραίτητα να υπάρχει στα ρούχα εγκυμοσύνης σας. Δεδομένου ότι το στήθος σας μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε σουτιέν ένα – δύο νούμερα μεγαλύτερο. Αν σκέπτεστε να θηλάσετε, ίσως θελήσετε να αγοράσετε και να αρχίσετε να φοράτε το ειδικό σουτιέν, καθώς πλησιάζετε στην ημερομηνία τοκετού.
    Διάβασε περισσότερα...

    ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

    Το Σύστημα Αναπαραγωγής


    Το σύστημα αναπαραγωγής μιας μητέρας παρέχει την απαραίτητη προστασία για την ανάπτυξη του μωρού της, κι έτσι θα πρέπει να έχετε τις βασικές γνώσεις για αυτό, ώστε να κατανοήσετε απολύτως τι συμβαίνει καθώς αναπτύσσεται το μωρό σας.

    Γονιμοποίηση


    Η εγκυμοσύνη ξεκινά όταν το ανδρικό σπερματοζωάριο γονιμοποιήσει το θηλυκό ωάριο. Αυτό το γονιμοποιημένο ωάριο τελικά θα αναπτυχθεί και θα γίνει ένα μωρό. Το ωάριο αρχίζει να εμφυτεύεται και να αναπτύσσεται μέσα στο κοίλο μυϊκό όργανο γνωστό, ως μήτρα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αποκτά βάρος κατά 20 φορές περισσότερο από το αρχικό.  Έτσι αποκτά την ικανότητα να κρατήσει το έμβρυο και τους εννέα μήνες.

    Έμβρυο & Πλακούντας


    Το αναπτυσσόμενο μωρό το ξέρουμε ως έμβρυο. Η γραμμή ζωής ανάμεσα σε εσάς και το αγέννητο παιδί σας είναι ο πλακούντας. Ο πλακούντας είναι ουσιαστικά ένα όργανο γεμάτο αίμα όπου στη μία πλευρά βρίσκεστε εσείς και στην άλλη το έμβρυο. Ο πλακούντας επιτρέπει στο οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες να περνάνε από εσάς στο έμβρυο και τα απόβλητα από το έμβρυο να περνάνε στο σώμα σας για να τα αποβάλετε.

     Ομφάλιος λώρος


    Ο πλακούντας συνδέεται με το έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου, ο  οποίος σχηματίζεται από 3 αγγεία του αίματος. Τα δύο από τα αγγεία μεταφέρουν αίμα από το έμβρυο στον πλακούντα για να καθαρίσει, και το τρίτο αγγείο μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο.

    Αμνιακό υγρό


    Το άλλο ζωτικό σημείο που δίνει ζωή στο αναπτυσσόμενο μωρό σας είναι το αμνιακό υγρό. Αυτό το υγρό υποστηρίζει το έμβρυο και του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα, το βοηθά να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του, το προστατεύει και δέχεται τα υλικά που εκκρίνονται από τα εμβρυϊκά ούρα.
    Να προετοιμαστείτε για τις πολλές αλλαγές που θα γίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

    Στήθος


    Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος σας θα μεγαλώσει. Μπορεί να χρειαστείτε δύο νούμερα μεγαλύτερο στηθόδεσμο από το κανονικό. Το στήθος σας θα είναι σφιχτό και πιο απαλό και μπορεί να νιώσετε κνησμό ή σουβλιές. Μπορεί να δείτε ότι οι φλέβες στο στήθος σας είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, περισσότερες και μεγαλύτερες από ό,τι συνήθως. Η θηλή και η άλως –η περιοχή γύρω από τη θηλή– μπορεί κι αυτές να αλλάξουν. Οι μικροί αδένες γύρω από τη θηλή μπορεί να πρηστούν, να σχηματίσουν ογκίδια και να αλλάξουν χρώμα.
    Μπορεί να παρατηρήσετε ότι από τις θηλές σας βγαίνει υγρό ή ότι, αν πιέσετε το στήθος σας, θα εμφανιστεί ένα υγρό. Αυτό το υγρό είναι ένα είδος γάλακτος που ονομάζεται πύαρ.

    Μήτρα


    Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, η μήτρα θα μεγαλώσει και θα μπορεί να κρατήσει βάρος μέχρι και 1000 φορές περισσότερο από ό,τι όταν δεν ήσασταν έγκυος. Η ίδια η μήτρα παίρνει βάρος, εξαιτίας της αύξησης του μεγέθους των μυϊκών ινών.
    Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν βάλετε το χέρι σας στη μήτρα, μπορεί να αισθανθείτε τους μύες τεντωμένους, και χαλαρούς -όταν συστέλλονται. Οι συστολές, οι οποίες είναι πολύ μικρές και δεν προκαλούν πόνο, γίνονται κάθε 20 λεπτά. Βοηθάνε το έμβρυο να αναπτυχθεί και διασφαλίζουν ότι το αίμα πηγαίνει σε κάθε του σημείο.
    Όταν προχωρήσει η εγκυμοσύνη, η μήτρα σας μπορεί να έχει μεγαλώσει αρκετά και να πιέζει μια μεγάλη φλέβα στην κοιλιά σας όταν ξαπλώνετε ανάσκελα. Η πίεση αυτή μπορεί να κάνει την αρτηριακή πίεση να πέσει, ενώ μπορεί να ζαλιστείτε ή και να λιποθυμήσετε. Για να μην πάθετε κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να ξαπλώνετε στο πλάι και όχι ανάσκελα.
    Η μήτρα σας μπορεί επίσης να αρχίσει να πιέζει τους πνεύμονες στο ενδιάμεσο και το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης σας. Μπορεί να μη νιώθετε άνετα και να πρέπει να πάρετε βαθιές αναπνοές για να συγκεντρωθεί αέρας στους πνεύμονες. Αν ανακαθίσετε στητή –ακόμα και όταν είστε στο κρεβάτι– θα σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο εύκολα.

    Κόλπος


    Όταν είστε έγκυος, ο κόλπος σας θα πρηστεί και το ενδοθήλιο θα γίνει πιο σκληρό. Τα τοιχώματα θα γίνουν πιο λεία και μπορεί να παράγουν εκκρίματα. Αυτές οι αλλαγές θα διευκολύνουν τη γέννα.
    Η αίσθηση που προκαλείται από τις αλλαγές στον κόλπο σας, σάς κάνει να νιώθετε μια ευαισθησία ή πιθανόν να προκαλούν μια ανεπιθύμητη δυσάρεστη οσμή. Καλέστε το γιατρό σας αν συμβεί αυτό. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις για να μπορείτε να ελέγχετε το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, ποτέ δε θα πρέπει να κάνετε κολπικές πλύσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να πλένετε την περιοχή των οργάνων και να τη σκουπίζετε προσεκτικά. Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα για να νιώθετε πιο άνετα.
    Πηγή: www.pfizernutrition.gr/

    Διάβασε περισσότερα...

    ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

    Τα Συνηθισμένα Παράπονα


    Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε ένα τουλάχιστον ενοχλητικό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σίγουρα όμως θα σας παρηγορεί το γεγονός ότι και πολλές άλλες γυναίκες έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις. 

    Πότε πρέπει να ανησυχήσετε; Τι μπορείτε να κάνετε για να αντεπεξέλθετε;
    Παρ’ ότι ο γιατρός σας είναι ο καλύτερος σύμβουλος και θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε  μαζί του, παρακάτω θα βρείτε ορισμένες πληροφορίες και συμβουλές για μερικά από τα πιο συνηθισμένα παράπονα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Ναυτία & Έμετοι


    Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες νιώθουν ναυτία και κάνουν εμετό. Επειδή αυτό γίνεται συνήθως το πρωί, συχνά αναφέρεται ως «πρωινή ναυτία». Τα υπερβολικά εμέσματα μπορεί να οδηγήσουν στην έλλειψη θρεπτικών ουσιών και στην αφυδάτωση.
    Για να αντιμετωπίσετε τη ναυτία και τον εμετό,  να τρώτε τακτικά μικρά γεύματα, να αποφεύγετε τροφές που προκαλούν αναγούλα και να πίνετε άφθονα υγρά. Αν η ναυτία και ο εμετός χειροτερέψουν, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει άλλες θεραπείες.
    Το άδειο στομάχι χειροτερεύει τη ναυτία και τον εμετό. Ακολουθούν κάποιες μικρές συμβουλές που θα σας ανακουφίσουν από την πρωινή ναυτία:

      •  Σηκωθείτε σιγά-σιγά το πρωί και καθίστε στην άκρη του κρεβατιού για λίγα λεπτά.
      • Φάτε μια στεγνή φρυγανιά ή κράκερ όταν ξυπνάτε το πρωί.
      • Προσπαθήστε να μην αφήνετε το στομάχι σας να μένει τελείως άδειο. Να τρώτε 5 με 6 μικρά γεύματα ημερησίως.
      • Αποφεύγετε τις δυσάρεστες μυρωδιές.
      • Αν νιώθετε ναυτία μην πίνετε χυμούς από εσπεριδοειδή, γάλα, καφέ και τσάι. 

    Πίεση στη μέση


    Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν πιο μαλακούς τους συνδέσμους στη μέση σας και την πύελο. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγετε την όποια πίεση όταν σηκώνετε βάρη. Σταθείτε κοντά σε αυτό που θέλετε να σηκώσετε και κρατήστε το κοντά στο σώμα σας καθώς το σηκώνετε. Είτε σηκώνετε κάποιο αντικείμενο είτε ένα μικρό παιδί, χρησιμοποιήστε τους μυς των μηρών σας. Κρατήστε ίσια την πλάτη σας, στηριχθείτε στα γόνατα με ανοιχτά τα πόδια. Τεντώστε τους μυς του στομάχου και τραβηχτείτε προς τα πάνω στηριζόμενοι στους πυελικούς μυς. Πάρτε βαθιά αναπνοή και μετρήστε μέχρι το 3. Στο 4, σηκώστε και εκπνεύστε.

    Πρησμένα πόδια και γόνατα

    Το να πρηστείτε λίγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό. Το πιο πιθανόν είναι να πρηστούν τα γόνατά σας και τα πόδια σας, κι αυτό θα χειροτερεύει όταν θα κάνει ζέστη.
    Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε αυτό το φυσιολογικό πρήξιμο, αλλά αν βάζετε τα πόδια σας ψηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πρήξιμο θα έχει φύγει το επόμενο πρωί. Επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας γιατρό αν έχουν πρηστεί τα χέρια ή το πρόσωπό σας, γιατί αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου άλλου προβλήματος.

    Αίσθημα κάυσου


    Το αίσθημα καύσου δημιουργείται όταν η αναπτυσσόμενη μήτρα πιέζει το στομάχι, με αποτέλεσμα το στομαχικό υγρό να παλινδρομεί προς τα πίσω μέσα στον οισοφάγο. Αυτό το σύμπτωμα κάποιες φορές χειροτερεύει, ειδικά στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης, επειδή οι ορμόνες επίσης προκαλούν μια χαλάρωση στον οισοφαγικό μυ.
    Αν τρώτε συχνά μικρά γεύματα και παραμένετε σε καθιστή θέση μετά το φαγητό, αυτό θα σας βοηθήσει να ανακουφισθείτε από τα συμπτώματα καύσου. Προκειμένου να ανακουφισθείτε, δοκιμάστε τα εξής:
    • Να τρώτε 5 με 6 μικρά γεύματα και όχι 2 ή 3 μεγάλα.
    • Να αποφεύγετε τα πικάντικα και τα λιπαρά φαγητά. 
    • Μη φάτε και μην πιείτε για αρκετές ώρες πριν από την ώρα του ύπνου.
    • Να περιμένετε να περάσουν δύο ώρες μετά το φαγητό προτού γυμναστείτε. 
    • Ζητήστε από το γιατρό να σας συστήσει ένα αντιόξινο.
    • >

    Κεφαλαλγίες


    Οι κεφαλαλγίες συνηθίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προτού λάβετε φαρμακευτική αγωγή για την κεφαλαλγία, συζητήστε το με το γιατρό σας. Αν η κεφαλαλγία επιμένει ή επανεμφανίζεται, ή είναι έντονη, επισκεφτείτε το γιατρό σας ή ένα νοσοκομείο.

    Συχνοουρία, δυσκοιλιότητα, αιμορροϊδες


    Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε συχνά. Αυτό είναι φυσιολογικό και προκαλείται κυρίως από την πίεση που δέχεται η ουροδόχος κύστη από τη μήτρα.
    Η δυσκοιλιότητα συνήθως προκαλείται από τη φυσιολογική χαλαρότητα της εντερικής σας οδού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από την πίεση που ασκεί το έμβρυο στα έντερά σας.
    Για να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα, προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα ινών στη διατροφή, καθώς και τη λήψη υγρών. Αν αυτές οι αλλαγές δε φέρουν αποτέλεσμα, μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός σας άλλον τρόπο. Να θυμάστε ότι δεν ενδείκνυται να λαμβάνετε υπακτικό χωρίς πρώτα να έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν:

    • Να πίνετε πολλά υγρά –τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερό ημερησίως. 
    • Να τρώτε φαγητά πλούσια σε ίνες, όπως ωμά φρούτα, ωμά λαχανικά και δημητριακά με πίτουρο. 
    • Να γυμνάζεστε καθημερινώς –το βιαστικό περπάτημα είναι καλή άσκηση.

    Οι έγκυες που είναι δυσκοίλιες συχνά έχουν αιμορροΐδες. Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τις αιμορροΐδες είναι να ακολουθήσετε τα βήματα που αναφέρονται άνωθεν, αλλά κυρίως να προσπαθήσετε να μην αποκτήσετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Μη λαμβάνετε φαρμακευτικές αγωγές για τις αιμορροΐδες όταν είστε έγκυος, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας.

    Αιμορραγία


    Αν έχετε κολπική αιμορραγία, είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψετε την αιτία, επειδή κάποιες φορές η αιμορραγία μπορεί να είναι κάτι σοβαρό. Αν δείτε αίμα, καλέστε άμεσα το γιατρό σας.

    Πόνοι στην κοιλιά


    Κάποιες φορές μπορεί να αισθανθείτε έναν έντονο ή έναν βουβό πόνο στην κοιλιά σας. Αυτοί οι πόνοι εμφανίζονται συνήθως μεταξύ της 18ης και της 24ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.
    Όταν έχετε αυτούς τους πόνους, σκύψτε μπροστά για να ανακουφιστείτε. Αν ξεκουράζεστε και αλλάζετε θέση, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν έχετε έντονους κοιλιακούς πόνους ή κάποιες ανησυχίες, ειδοποιήστε το γιατρό σας.

    Έντονη επιθυμία και απέχθεια για το φαγητό


    Η σφοδρή επιθυμία και η απέχθεια είναι όταν θέλετε πολύ να φάτε ή να αποφύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα. Μπορεί να έχετε έντονη επιθυμία να φάτε φαγητό που πριν δε σας άρεσε, ή μπορεί να αναπτύξετε έντονη απέχθεια για φαγητά που πριν σας άρεσαν. Τα γλυκά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα φαγητά που επιθυμούν περισσότερο οι έγκυες. Το αλκοόλ, τα ποτά με καφεΐνη και τα κρέατα είναι τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που προκαλούν απέχθεια.
    Η έντονη επιθυμία και η απέχθεια δεν προκαλούν κινδύνους. Πραγματικά, οι πιο έντονες επιθυμίες για φαγητό έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι δόσεις ασβεστίου και ενέργειας. Η μειωμένη δόση αλκοόλ και καφεΐνης, βέβαια, είναι ωφέλιμη, αλλά να προσέχετε αν η απέχθεια για το φαγητό έχει ως αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο κρέας και, κατά συνέπεια, λιγότερες πρωτεΐνες. Αν συμβαίνει αυτό, μιλήστε στο γιατρό σας. 

    Αλλοτριοφαγία


    Αλλοτριοφαγία είναι η επιθυμία να φάτε μη φαγώσιμα υλικά που δεν έχουν θρεπτική αξία.
    Η αλλοτριοφαγία μπορεί να είναι τοξική και να οδηγήσει σε υποσιτισμό, παχυσαρκία, ή εντερική απόφραξη. Αν παρουσιάζετε συμπτώματα αλλοτριοφαγίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
    Διάβασε περισσότερα...
     

    mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon