Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ

Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι

Όταν η σύντροφός σας επιστρέψει στο σπίτι με το μωρό, ο ρόλος σας ως πατέρας είναι κυρίως υποστηρικτικός. Επειδή η σύντροφός σας μπορεί να είναι κουρασμένη και θα πρέπει να αποφεύγει τις έντονες δραστηριότητες, η συνεισφορά σας στις καθημερινές δραστηριότητες θα είναι ασφαλώς πολύτιμη. Ένας από τους κύριους στόχους σας θα πρέπει να είναι η συμμόρφωση της συντρόφου σας προς τις συμβουλές του γιατρού της. Αυτό θα της επιτρέψει να επιστρέψει ταχύτερα στις φυσιολογικές δραστηριότητές της. Το μωρό σας, το οποίο προσαρμόζεται πλέον στο νέο περιβάλλον, σας χρειάζεται επίσης. Είναι μια συναρπαστική, αν και απαιτητική, περίοδος προσαρμογής για όλους.

Τα νεογέννητα χρειάζονται πολύ ύπνο

Τα περισσότερα νεογέννητα κοιμούνται από 18 έως 22 ώρες την ημέρα. Τα μωρά δε χρειάζονται απόλυτη ησυχία για να κοιμηθούν. Στην πραγματικότητα, δε συστήνεται να συνηθίσει το μωρό να κοιμάται σε απόλυτη ησυχία, επειδή στην περίπτωση αυτή είναι δυνατό να ξυπνάει με τον παραμικρό θόρυβο. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αποφεύγονται οι έντονοι ήχοι και ο δυνατός φωτισμός, επειδή μπορεί να τρομάξουν και να ξυπνήσουν το μωρό σας.

Τα μωρά κλαίνε

Το κύριο μέσο επικοινωνίας ενός νεογέννητου είναι το κλάμα του. Γενικά, τα μωρά κλαίνε όταν αισθάνονται δυσφορία, πεινούν ή έχουν λερωθεί. Εκτός όμως από το τάισμα και την αλλαγή της πάνας που αναλύονται παρακάτω, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει.
Όταν το κλάμα δεν οφείλεται σε κάποια προφανή αιτία, μπορεί απλά το μωρό σας να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας. Ο ήχος της φωνής σας ή μια κίνηση λικνίσματος συχνά ηρεμούν το μωρό. Αν όλες οι προσπάθειες αποτύχουν και το πρόβλημα δε φαίνεται να σχετίζεται με την τροφή ή την αλλαγή της πάνας, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή κάποιον άλλο επαγγελματία υγείας.

Κρατώντας το μωρό

Οι μύες της κεφαλής και του λαιμού του μωρού σας θα αναπτυχθούν πλήρως περίπου τον τρίτο μήνα. Μέχρι τότε, θα πρέπει να υποστηρίζετε το κεφάλι και το λαιμό του. Όταν κρατάτε το μωρό σας, στηρίζετε πολύ προσεκτικά το κεφάλι απαλά με το χέρι σας και το λαιμό με το μπράτσο σας. Θα πρέπει πάντοτε να στηρίζετε το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού σας, ώστε να μην γέρνει απότομα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Όταν σηκώνετε το μωρό σας από την οριζόντια θέση, να τοποθετείτε το ένα χέρι κάτω από το λαιμό και το κεφάλι και το άλλο χέρι κάτω από τα οπίσθιά του.

Αλλάζοντας την πάνα του μωρού

Η πάνα του μωρού θα πρέπει να αλλάζει όποτε είναι υγρή και έπειτα από κάθε κένωση. Τα κόπρανα του μωρού μπορεί να μην έχουν πάντα οσμή, για το λόγο αυτό πρέπει να ελέγχετε συχνά αν χρειάζεται να αλλαχθεί η πάνα. Τα νεογέννητα είναι δυνατό να χρειάζονται έως 8 ή 9 αλλαγές πάνας την ημέρα.
Η συχνή αλλαγή της πάνας βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ερυθήματος λόγω της πάνας, το οποίο συχνά οφείλεται σε ερεθισμό από τα κόπρανα ή τα ούρα. Πριν από την τοποθέτηση της νέας πάνας, να καθαρίζετε τα οπίσθια του μωρού έπειτα από την κένωση. Δε χρειάζεται να πλένετε τα οπίσθια του μωρού όταν η πάνα που αλλάζετε είναι στεγνή.

Ντύνοντας το μωρό

Αν πρόκειται εσείς και το μωρό σας να μείνετε μόνοι για λίγες ώρες, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να αλλάζετε τα ρούχα του μωρού αν αυτά λερωθούν. Αν πιστεύετε ότι το μωρό δεν προφυλάσσεται αρκετά από το κρύο, αγγίξτε τα χέρια και τα πόδια του. Αν είναι κρύα, φορέστε του ένα επιπλέον ρούχο.
Τα περισσότερα μωρά κινούνται αρκετά και για το λόγο αυτό θα πρέπει να κρατάτε καλά το μωρό σας όταν αλλάζετε τα ρούχα του. Μην υποτιμάτε την κινητικότητα του μωρού σας. Όταν ντύνετε ένα μωρό, μην το αφήνετε ποτέ μόνο του, ούτε για μια στιγμή.
Όταν φοράτε πουκάμισα και πουλόβερ στο μωρό σας, να μαζεύετε το ρούχο ψηλά, να το τοποθετείτε αρχικά στο πίσω μέρος της κεφαλής και στη συνέχεια να το τραβάτε προς τα κάτω μπροστά από το μέτωπο και τη μύτη. Στη συνέχεια, να τοποθετείτε με προσοχή τα χέρια του μωρού στα μανίκια. Όταν αφαιρείτε το πουλόβερ ή το πουκάμισο, να τραβάτε πρώτα απαλά τα χέρια του μωρού μέσα από τα μανίκια. Τεντώστε το πουλόβερ στο ύψος του λαιμού και σηκώστε το μπροστά από τα πηγούνι, τη μύτη και το μέτωπο του μωρού. Στη συνέχεια, τραβήξτε το πουλόβερ προς τα πάνω και προς το πίσω μέρος της κεφαλής του μωρού.
 Πηγή: www.pfizernutrition.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ....ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ.....

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...