Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ;

Θέλει το παιδί σας να πάει σχολείο;
Του Γιαακόβ Λίντερ
Κάποτε μια μητέρα προσπαθούσε να ξυπνήσει το γιο της, το πρωί. «Ξύπνα γιε μου – θα αργήσεις στο σχολείο!». Ο γιος μισοκοιμισμένος απάντησε στη μητέρα του. «Πες μου έναν καλό λόγο για να πάω. 500 μαθητές με μισούν και 30 καθηγητές στραβομουτσουνιάζουν που με βλέπουν κάθε πρωί».
«Θα σου πω όχι έναν αλλά δύο λόγους για να πας» απάντησε η μητέρα. «Είσαι 44 χρονών και είσαι ο διευθυντής!».
Ακόμα και τα παιδιά, μερικές φορές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σχολείο. Προβάλλουν κάθε είδους δικαιολογία για να μην πάνε και αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, είναι πιθανόν να ζήσουμε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Μπορεί να λένε πράγματα του τύπου, «μισώ το σχολείο, μισώ τους καθηγητές, δεν θέλω να πάω σήμερα, πονάει η κοιλιά μου κα». Πιθανόν να είναι αλήθεια ή απλά δεν θέλουν να πάνε σχολείο.
Η ατμόσφαιρα και το σχολικό περιβάλλον εξαρτάται από τους δασκάλους και τη διοίκηση. Παρόλα αυτά, μπορούμε να κάνουμε πολλά ως γονείς για να μετατρέψουμε την εμπειρία των παιδιών μόνο σε ευχάριστη.
Μερικά από αυτά είναι:
1) Διδαχθείτε άνευ διδασκάλου. Όταν τα παιδιά σας βλέπουν να παρακολουθείτε διαφόρων ειδών επιμορφωτικά προγράμματα ή απλά να μελετάτε τον ελεύθερο χρόνο σας στο σπίτι, θα τους δώσετε το παράδειγμα πως η μάθηση είναι ένα σημαντικό αγαθό.
2) Δείξτε σεβασμό στο σχολείο και στο προσωπικό του, όταν μιλάτε γι’ αυτά. Ένα παιδί που ακούει τους γονείς του να κατακρίνουν τους δασκάλους τους ή να μιλούν απαξιωτικά για το σχολείο, δεν είναι δυνατόν να έχει θετική συμπεριφορά προς αυτά.
3) Μοιραστείτε με το παιδί σας μια ευχάριστη και μια δυσάρεστη εμπειρία που έζησε στο σχολείο – διδάσκοντάς του πως η ζωή είναι ένας συνδυασμός δυσάρεστων και ευχάριστων εμπειριών.
4) Ρωτήστε το παιδί, «Τι καινούργια πράγματα έμαθες σήμερα στο σχολείο;». Με αυτόν τον τρόπο το παιδί νιώθει ότι μεγαλώνει και προοδεύει.
5) Συνεισφέρετε στο σχολείο όπου πηγαίνει το παιδί σας, είτε οικονομικά ή με οποιονδήποτε τρόπο. Έτσι του δείχνετε πως το σχολείο είναι το ίδιο σημαντικό και για σας.
6) Παρευρεθείτε σε όλες τις συναντήσεις γονέων. Κάποτε μια δασκάλα με ρώτησε: «Γιατί οι γονείς που πρέπει οπωσδήποτε να συναντήσω, διότι τα παιδιά τους έχουν προβλήματα και η συμβολή τους είναι απαραίτητη, δεν έρχονται ποτέ στις συζητήσεις; Αντιθέτως, οι γονείς που τα παιδιά τους πηγαίνουν περίφημα, έρχονται κάθε φορά σε κάθε είδους συνάντηση». Η απάντησή μου ήταν ότι η ερώτησή της ήταν στην ουσία η απάντηση. Ο λόγος που ίσως τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι ότι οι γονείς δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τα δρώμενα στο σχολείο. Και ίσως οι άλλοι γονείς να μην είναι τόσο απαραίτητοι στις συναντήσεις, ακριβώς γιατί έρχονται ανελλιπώς σε αυτές.
7) Επιτρέψτε στο παιδί σας, σε σπάνιες περιπτώσεις, να μην πάει στο σχολείο και περάστε μια μέρα μαζί του ή απλώς αφήστε το να κάνει ένα μικρό διάλειμμα.
8) Συνδέστε το σχολείο με κάποιου είδους αμοιβή, όπως ένα σνακ ή χαρτζηλίκι για την καντίνα.
9) Βάλτε ένα σημείωμα έκπληξη στο κουτί με το γεύμα του παιδιού που να λέει π.χ. «σε αγαπώ πολύ».
10) Εάν πηγαινοφέρνετε εσείς το παιδί στο σχολείο, κάντε το λίγο πιο νωρίς. Έτσι θα έχει το χρόνο να παίξει λίγο με τους φίλους του και να μπει στο «πνεύμα του σχολείου» προτού ξεκινήσει άλλη μια μέρα στο σχολείο. Μην τα πηγαίνετε την τελευταία στιγμή. Πορφυλάξτε τα από τις συνέπειες της αργοπορίας. Και φροντίστε να είστε στην ώρα σας για να τα πάρετε όταν σχολάνε.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δώστε χρόνο στο μικρό σας να προσαρμοστεί..ακομα και εμεις οι ενήλικες χρειάζομαστε παντα χρόνο ωστε να λειτουργήσουμε σωστά όποτε ξεκινάμε κατι καινούργιο.

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...