Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΑΤΑΚΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ


ΑΤΑΚΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ.. ψάξτε έξυπνα κίνητρα

Τι εννοούμε όταν λέμε άτακτο παιδάκι; Ένα άτακτο παιδάκι είναι αυτό που δεν ακούει οτιδήποτε του ζητάμε δημιουργώντας εντάσεις στο σπίτι με εκρήξεις θυμού ώστε να σας φτάσουν στα όρια σας, προκειμένου να αναιρέσετε αυτό που του ζητήσατε.
Καταρχήν για να δώσουμε μια οδηγία σε ένα παιδί ώστε να πάει να κάνει π.χ: μπάνιο θα πρέπει να εξετάσουμε  αν το παιδί έχει την ικανότητα, την νοητική, να αντιληφθεί την οδηγία .π.χ: ξέρει την έννοια του μπάνιου και της καθαριότητας. Η αντίληψη για την κατανόηση των πραγμάτων έχει να κάνει με την ηλικία.
Αν λοιπόν έχει αντιληφθεί το παιδί τις έννοιες και την σημαντικότητα κάποιων πραγμάτων , αυτό που λείπει για να πάει π.χ στο μπάνιο ή να κάνει αυτό που του λέμε είναι το κίνητρο .Ένα έξυπνο κίνητρο για ένα παιδάκι είναι το παιχνίδι όπως στην περίπτωση με το μπάνιο θα μπορούσατε να του πείτε ότι θα παίξετε με σαπουνόφουσκες ή με τα πλαστικά παπάκια. Γενικά αν το κίνητρο είναι κάτι που θα χάσει ή θα κερδίσει ένα παιδί τότε το πιθανότατο είναι να το κάνει αυτό που θέλετε από μόνο του.
Όσο παραπάνω παίρνουμε τα παιδιά αγκαλιά όταν μας κάνουν χειριστικά θέματα με κλάματα και φωνές ώστε να μην περάσει το δικό σας στην ουσία ενισχύουμε αυτή την συμπεριφορά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια άσχημη συμπεριφορά και στην εφηβεία. Αν στα δέκα έτη δεν έχει οριοθετηθεί το παιδί κατά το ήμισυ το παιχνίδι θα είναι χαμένο μετέπειτα.



Συμβουλές οριοθέτησης:
  •  Θα πρέπει να είμαστε δυνατοί
  •  Να κοιτάμε το παιδί στα μάτια
  • Να μιλάμε με σταθερό και ήρεμο τόνο φωνής δίνοντας με σαφήνεια οδηγίες.
  •  Δεν θα πρέπει να αλλάζουμε γνώμη
  • Προσφέρουμε κίνητρα και αμοιβές
  • ή αφαιρούμε προνόμια αφού πρώτα έχουμε προειδοποιήσει το παιδί και όχι τετελεσμένα. Δεν πρέπει να νιώθει το παιδί ότι τιμωρείται αλλά πως η συμπεριφορά του είναι υπεύθυνη για τις συνέπειες που ακολουθούν.
Όλα αυτά ισχύουν εφόσον δεν υπάρχει κάποια παθολογία.

Κοινωνική Λειτουργός
Θεοδώρα Σπίνου

1 σχόλια:

mama kai syzygos on 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:03 π.μ. είπε...

ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΕΣΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΚΤΟΥΣ ΜΠΟΜΠΙΡΕΣ....

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...