Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΘΗΛΑΣΜΟΣ


ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Ο θηλασμός του μωρού  σας είναι πολύ σημαντικός και για το μωρό σας αλλά και για εσάς τις ίδιες. Δεν είναι τυχαίο που όλοι σχεδόν οι γυναικολόγοι και οι παιδίατροι επιμένουν στο μητρικό θηλασμό. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά και σας δίνετε η ευκαιρία να τα εκμεταλλευτείτε μόνο μετά τη γέννηση του μωρού σας και περίπου μέχρι τους 4-5 πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας. Μετά αυτό το ισχυρό πλεονέκτημα χάνετε και για εσάς αλλά και για το μωρό σας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Είναι η διαδικασία κατά την οποία το μωρό λαμβάνει την τροφή του από το στήθος της μητέρας του. Είναι η πιο τρυφερή στιγμή που μοιράζεται η μητέρα με το μωρό της. Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα συστατικά και το νερό που χρειάζεται το μωρό τους πρώτους 4 με 6 μήνες της ζωής του. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα σας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να θρέψει το μωρό. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία πως η φύση παρέχει στο μωρό τον καλύτερο τρόπο για μια σωστή αρχή.
Η πρώτη τροφή που λαμβάνει το νεογνό από το μαστό σας είναι το πρωτόγαλα ή πύαρ.
·         Είναι ένα παχύρρευστο υγρό που παράγεται για 2-3 ημέρες.
·         Η θρεπτική του αξία είναι πολύ υψηλή και ανεκτίμητη για το βρέφος.
·         Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών καθώς και όλα τα μέταλλα, τα λίπη και τις βιταμίνες που χρειάζεται το νεογνό τις πρώτες ημέρες της ζωής του
·         Είναι πλούσιο σε αντισώματα που βοηθούν στην προστασία του βρέφους από λοιμώξεις και ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημά του.
·         Λειτουργεί ως καθαρτικό αποβάλλοντας το μηκώνιο - τα πρώτα πράσινα κόπρανα - από το έντερο του μωρού
·         Ακόμα και αν δεν σκοπεύετε να θηλάσετε για πολύ, αξίζει τον κόπο να προσφέρετε το πολύτιμο πρωτόγαλα στο μωρό σας τις πρώτες ημέρες.

Έπειτα από 2-3 ημέρες το πρωτόγαλα αλλάζει σε σύσταση και ποσότητα. Το γάλα αυτό, που είναι πιο λεπτόρρευστο και πιο λευκό από το πρωτόγαλα, είναι μείγμα από πρωτόγαλα και ώριμο γάλα. Ύστερα από 2-3 εβδομάδες αρχίζει η έκκριση του ώριμου, πλήρους μητρικού γάλακτος.
 Πρωτού αρχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας εξασφαλίστε ήρεμη ατμόσφαιρα ώστε να χαλαρώσετε και εσείς όσο πιο πολύ μπορείτε.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ
·         Προφύλαξη από αλλεργίες
·         Προστασία από μολύνσεις
·         Καλύτερη πνευματική ανάπτυξη
·         Καλύτερη ψυχική ανάπτυξη
·         Ανάπτυξη των οστών και των μυών του προσώπου, οδοντοφυΐα, λόγο της προσπάθειας που καταβάλλει τοπ έμβρυο κατά την διαδικασία του θηλασμού.
·         Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο  
·         Ο συχνός θηλασμός από την πρώτη στιγμή, μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου.
·         Είναι αποδεδειγμένο ότι τα μωρά που θηλάζονται κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τον  ξαφνικό νεογνικό θάνατο
·         Ο θηλασμός έχει και πολλά μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του παιδιού σας. Έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες, ότι ο θηλασμός  προφυλάσσει από την  παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας!


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ
·         Κατά το θηλασμό παράγονται ορμόνες, που βοηθούν τη μήτρα να «ξανακατέβει» στην αρχική θέση που είχε πριν την εγκυμοσύνη
·         Προστασία από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
·         Το λίπος, που τυχόν συσσωρεύτηκε στο σώμα στην εγκυμοσύνη, καίγεται πιο γρήγορα και χωρίς να χρειάζεται κάποια δίαιτα.
·         Το μητρικό γάλα είναι φθηνό, παντού και πάντα διαθέσιμο, στην κατάλληλη σύσταση και θερμοκρασία. Κάτι πολύ ωφέλιμο για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.
Κοινωνική λειτουργός
Κατερίνα Πανάγου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...