Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΥΠΝΕ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

Το μωρό σας κοιμάται πολύ λίγο: θέλετε να το κάνετε να κοιμάται περισσότερο και να κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας! Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε μια ταλαιπωρημένη μητέρα μέσα στο πλήθος μιας και την προδίδουν τα άυπνα, γεμάτο μαύρους κύκλους μάτια της και το ταλαιπωρημένο της βλέμμα! Αν όλα αυτά σας φαίνονται οικεία, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να βρείτε μια λύση, ειδικά εάν είστε μητέρα ενός μωρού μεγαλύτερου των 6 μηνών, που μπορεί να κοιμάται τουλάχιστον 10-12 ώρες την νύχτα. Διαβάστε την κατάλληλη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε και ποιες είναι οι επιλογές σας……..

‘Δεν αντέχω να αφήνω το μωρό μου να κλαίει’
Βήμα 1: Να προσέχετε τα σημάδια που σας δίνει το μωρό σας όταν νυστάζει, όπως όταν χασμουριέται, όταν έχουν κοκκινίσει τα ματιά του και τα τρίβει.
Βήμα 2: Να βάζετε το μωρό σας στη κούνια του όταν είναι μισοκοιμισμένο.
Βήμα 3: Εάν κλαίει, πάρτε το στην αγκαλιά σας και καθησυχάστε το νανουρίζοντας το μέχρι να σταματήσει να κλαίει, και μετά βάλτε το πάλι στην κούνια του.
Βήμα 4: Συνεχίσετε να το παίρνετε αγκαλιά εάν είναι ακόμη ανήσυχο και επαναλάβετε αυτή την τακτική έως ότου ηρεμήσει. Στο τέλος θα συνειδητοποιήσει ότι παρόλο που είστε εκεί για να το καθησυχάσετε,  όταν ηρεμήσει θα το αφήσετε πάλι, και έτσι θα μάθει να κοιμάται μόνο του στη πορεία. Επίσης θα συνδέσει το νανούρισμα με τον ύπνο, και έτσι σε περίπτωση που ξυπνήσει ακούγοντας και μόνο τον ήχο του νανουρίσματος θα ηρεμεί αμέσως.
Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε το μωρό σας να κοιμάται μόνο του. Μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο, εκτός και αν είσαστε αποφασισμένη να το κοιμίζετε όταν είναι πραγματικά κουρασμένο.

‘Θα αντέξω το κλάμα του’
Βήμα 1: Να βάλετε το μωρό σας στη κούνια του όταν είναι ακόμα ξύπνιο, φιλήστε το καληνύχτα και βγείτε από το δωμάτιο.
Βήμα 2: Εάν κλαίει, περιμένετε πέντε λεπτά πριν μπείτε στο δωμάτιο. Μείνετε για μερικά λεπτά μαζί του για να το καθησυχάσετε, φιλήστε το ξανά για καληνύχτα και βγείτε από το δωμάτιο.
Βήμα 3: Εάν κλαίει ακόμη, μπείτε πάλι μέσα στο δωμάτιο και επαναλάβετε τη διαδικασία. Αυτή τη φόρα όμως, περιμένετε δέκα λεπτά πριν μπείτε στο δωμάτιο και αυξήστε τον χρόνο μεταξύ των επισκέψεων σε δύο λεπτά κάθε φορά μέχρι να κοιμηθεί.
Είναι πιθανότατα η πιο γρήγορη μέθοδος να μάθετε το μωρό σας να κοιμάται μόνο του.
Αυτή η σύντομη και σκληρή μέθοδος χρειάζεται πολύ δυνατή θέληση και ατσάλινα νεύρα, επειδή ακούτε το μωρό σας να κλαίει και κάθε ένστικτό σας, σας λέει να πάτε κοντά του.  Αν και αυτή η μέθοδος φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική σε πολλούς γονείς, πολλοί παιδίατροι υποστηρίζουν ότι το να το αφήνετε να κλαίει για πολύ ώρα μπορεί να είναι επιβλαβές συναισθηματικά και ψυχολογικά για το μωρό σας.

‘Το μωρό μου κοιμάται, αλλά πολύ λίγες ώρες’
Το πρόβλημα είναι ότι δεν κοιμάται τόσες ώρες όσο εσείς. Κοιμάται όσες ώρες χρειάζεται και μέχρι να πεινάσει. Μην σκεφτείτε καν να το μάθετε να κοιμάται μόνο του μέχρι τον 6ο  μήνα, ακριβώς επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να κοιμηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθώς περάσει τον 4ο μήνα, θα αρχίσει να κοιμάται περισσότερες ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας και λιγότερες την ημέρα. Είναι ακόμη πολύ μικρό όμως για να του μάθετε να κοιμάται μόνο του, ωστόσο μπορείτε να αρχίσετε να του μαθαίνετε καλές συνήθειες ύπνου.
Βήμα 1: Πριν το βάλετε να κοιμηθεί καθιερώστε μια ρουτίνα όπως το βραδινό μπάνιο, το μασάζ, να το ταΐζετε ή να του λέτε ένα παραμύθι.
Βήμα 2: Να το βάζετε πάντοτε στη κούνια του πριν κοιμηθεί, πρέπει να συνδυάσει την κούνια με τον ύπνο.
Βήμα 3: Να το ταΐζετε πάντοτε ήσυχα το βράδυ. Χαμηλώστε τον φωτισμό του δωματίου, μην παίζετε παιχνίδια και αλλάξτε του μόνο την πάνα.

‘Θέλω να ξέρει ότι είμαι κοντά του’  Βήμα 1: Βάλετε το μωρό σας στη κούνια του όταν είναι ακόμα ξύπνιο και βγείτε έξω. Μείνετε για μερικά λεπτά έξω από το δωμάτιο του για να σιγουρευτείτε ότι έχει ηρεμήσει αμέσως.
Βήμα 2: Εάν δεν ηρεμεί, μπείτε πάλι μέσα στο δωμάτιο και ξαπλώστε δίπλα του (μην πανικοβάλλεστε: δεν θα το μάθετε να κοιμάται με αυτό τον τρόπο). Όταν αρχίσει να κλαίει, βάλτε το χέρι σας στον ωμό του και χαϊδέψτε το απαλά, χρησιμοποιώντας το άλλο χέρι για να χαϊδεύετε απαλά το κεφαλάκι του, ψιθυρίζοντας του ότι ‘Είναι ώρα για ύπνο’. Εάν σταματήσει να κλαίει, σταματήστε και εσείς να χαϊδεύετε το κεφαλάκι του καθώς το θέμα είναι να ηρεμήσει και να κοιμηθεί και όχι να συνηθίσει στα μητρικά χάδια.
Βήμα 3: Εάν, μετά από δυο λεπτά δεν έχει κοιμηθεί, περιμένετε τέσσερα λεπτά έξω από το δωμάτιο. Εάν δεν αποκοιμηθεί μπείτε μέσα και επαναλάβετε τη διαδικασία, αυτή τη φόρα όμως για τέσσερα λεπτά μόνο.
Βήμα 4: Αυξήστε την ώρα που του προσφέρετε φροντίδα και θαλπωρή και αφήνοντας το να αποκοιμηθεί για δυο λεπτά κάθε φόρα. Όταν αποκοιμηθεί, σιγουρευτείτε ότι είναι ανάσκελα στο κρεβατάκι του. Μην το αφήνετε να κοιμάται στο πλάι, γιατί υπάρχει κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου. Αν δεν αποκοιμηθεί μέσα σε μια ώρα, δώστε του να φάει και κρατήστε το αγκαλιά μέχρι να κοιμηθεί.
Είναι η μέση λύση!  Θα σας πάρει πολύ καιρό, πολλά απογεύματα και εβδομάδες να μάθετε το μωρό σας να κοιμάται μόνο του.

‘Θα το κάνω με τον δικό μου τρόπο’
Όπως και να το κάνουμε, κάποια στιγμή θα μάθουν να κοιμούνται τελικά μόνα τους! Τα μωρά δεν γεννιούνται με την αίσθηση της ανεξαρτησίας. Δεν παύουν να πεινάνε ή να μην ξυπνούν επειδή είναι 2 το πρωί και εσείς κοιμόσαστε. Δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς εσάς, και δεν μπορούν να περάσουν 10-12 βραδιά χωρίς τη θαλπωρή του γονιού.
Οι γιατροί λένε ότι το μωρό σας χρειάζεται συνεχόμενο ύπνο για να αναπτυχθεί κατάλληλα. Όμως το μωρό σας πρέπει να ξυπνάει για να φάει και αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου την ανάπτυξη του. Άλλοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος έκφρασης των αναγκών τους είναι το κλάμα και εάν δεν πάτε κοντά τους, τα μωρά αισθάνονται εγκαταλελειμμένα.  Εάν απολαμβάνετε την επαφή με το μωρό σας, το να το κουνάτε για να κοιμηθεί δεν αποτελεί παράγοντα άγχους, και σας δίνει ευτυχία να το βλέπετε να κοιμάται ήρεμα δίπλα σας, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε! Δεν σημαίνει ότι κακομαθαίνετε το μωρό σας και το βοηθάτε να αποκτήσει κακές συνήθειες ύπνου: απλά του δίνετε την σιγουριά ότι όποτε σας χρειαστεί, θα είστε δίπλα του… δεν είναι αυτή η χαρά και υποχρέωση του γονιού εξάλλου;

Πηγή: Περιοδικό Parenting

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...