Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ....

Διαβάζοντας διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο σχετικά με την εγκυμοσύνη έπεσα πάνω σε ένα άρθρο όπου μιλούσε για την κυστική ίνωση.... πρώτη φορά διάβασα κάτι τέτοιο και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.... Είμαι στον 8ο μήνα και η αλήθεια είναι πωσ δεν ξέρω αν έχω κάνει αυτή την εξέταση.....σίγουρα πρέπει να ρωτήσω τον γυναικολόγο μου εάν περιλαμβανόταν στις εξετάσεις που έχω κάνει μέχρι τώρα....να σημειωθεί ότι δεν είναι και λίγες.....Παρόλα αυτά σας παραθέτω παρακάτω ότι σχετικό έχω διαβάσει για την κυστική ίνωση για να ενημερωθούν οι μέλλουσες μανούλες.....

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ.....

Η Κυστική Ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος της λευκής φυλής, που προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονίδιου του εβδόμου χρωμοσώματος και προσβάλλει πολλά σημαντικά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού” (πηγή: disabled.gr )

Οι Έλληνες φορείς του παθογόνου γονιδίου υπολογίζονται τουλάχιστον σε 500.000, δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού ποσοστού εμφάνισης του υπολειπόμενου γονιδίου που ανέρχεται στο 5 – 6% του συνολικού πληθυσμού, δεύτερο σε συχνότητα εμφάνισης μετά την Μεσογειακή αναιμία. Ας σημειωθεί ωστόσο, ότι ετησίως στη χώρα μας γεννιούνται περισσότερα από 40 παιδιά που νοσούν από τη συγκεκριμένη πάθηση, καθώς επίσης ότι η συχνότερη γονιδιακή μετάλλαξη που παρατηρείται στον ελλαδικό χώρο είναι η χαρακτηριζόμενη ως «ΔF 508», η οποία θεωρείται από τις βαρύτερες σε συμπτωματολογία μεταλλάξεις

Εδώ να σημειώσουμε ότι “οι φορεις Μεσογειακής Αναιμίας στην Ελλάδα είναι το 8% του πληθισμού”.

Άρα λοιπόν είναι στατιστικά συχνό να είσαι φορέας, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα για την υγεία σου, χωρίς συμπτώματα, χωρίς να το ξέρεις, όπως ακριβώς όταν έχεις “το στίγμα”.
Όμως, αν 2 φορείς της νόσου κάνουν παιδί, είναι 50% πιθανό το παιδί να πάσχει από την Κυστική Ίνωση, όπως γίνεται με τη Μεσογειακή Αναιμία.

Γιατί όμως κανένας γιατρός δεν σε στέλνει να κάνεις αυτήν την απλη αιματολογική εξέταση πριν κάνεις παιδί; Γιατί η εξέταση ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στο “πλήρες πακέτο προγεννητικού ελέγχου”;

Η πάθηση (όπως διάβασα σε ατελείωτα blogs και sites) είναι σοβαρή και θανατηφόρος. Η εξέταση για να διαπιστώσει κάποιος αν είναι φορέας είναι ακριβή, όμως γίνεται δωρεάν σε κάποια σημόσια νοσοκομεία (πχ. στο Λαικό).
Αν λοιπόν σκέφεστε να κάνετε παιδί, σκεφτείτε να κάνετε την εξέταση νωρίς για να είστε σίγουροι!!!
Ήθελα μόνο να ενημερώσω όλες τις μαμάδες, όχι για να τρελλαθούν από την αγωνία τους, αλλά γιατί είναι καλύτερα να το ψάξουν ή να το συζητήσουν με το γυναικολόγο τους. 

Ελπίζω για εμάς που δεν έχουμε κάνει την εξέταση να πάνε όλα καλά...
*Κατερίνα*

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τελικά πρέπει όλα μόνη μας να τα ψάχνουμε.....

katerina είπε...

kalo einai na eimaste enhmerwmenoi gia ola....

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...