Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΜΑΜΑ!ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΧΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΜΑΜΑ!ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΧΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Ήρθε η ώρα να μεγαλώσει λίγο ακόμη η οικογένεια μας. Να γεμίσει το σπίτι μας λίγο ακόμη ευτυχία και ζωντάνια, να ακούσουμε ακόμη δυο ποδαράκια να τρέχουν από εδώ και από εκεί, να νιώσουμε για ακόμη μια φορά ευτυχισμένοι!
Για δεύτερη φορά κράτησες το τεστ εγκυμοσύνης με την ένδειξη θετικό και το χαμόγελο σου πάγωσε για λίγο στο πρόσωπο σου μεταφέροντας τον εαυτό σου για λίγα δευτερόλεπτα σε έναν κόσμο γεμάτο με ερωτήματα. Με περισσότερα θα έλεγα ερωτήματα από την πρώτη εγκυμοσύνη, καθώς τώρα είχες να αντιμετωπίσεις  τις αντιδράσεις του πρώτου σου παιδιού.  «Πώς θα το πάρει όταν μάθει ότι θα αποκτήσει αδερφάκι;» , «Θα ζηλεύει, θα αισθανθεί ότι χάνει λίγο από την αγάπη και την προσοχή των γονιών του;», «Θα θέλει να μοιραστεί το σπίτι του, τον χώρο του με ένα ακόμη νέο μέλος της οικογένειας μας;». Όλες αυτές οι σκέψεις σίγουρα έχουν περάσει από τις περισσότερες μανούλες που αποφασίζουν να κάνουν δεύτερο παιδάκι.
Έπειτα έρχονται οι δικές μας προσωπικές ανασφάλειες που κατακλύζουν το μυαλό μας  και μας κάνουν να αισθανόμαστε ενοχές για κάτι που είναι τόσο όμορφο και μοναδικό. Δεν θα ξεχάσω την στιγμή που έμαθα ότι είμαι έγκυος για δεύτερη φορά και με λυγμούς και κλάματα μέσα σε ένα παραλήρημα εξωτερίκευσα όλες αυτές τις ανασφάλειες μου στον σύζυγο μου. «Πώς θα αισθανθεί το πρώτο μας παιδάκι;», «Θα μπορέσω ποτέ να αγαπήσω κάποιο άλλο πλασματάκι  τόσο πολύ όσο αγαπάω το πρώτο  παιδί μας;», «Μήπως θα νιώσει ότι στερείται πολλά πράγματα με τον ερχομό ενός δεύτερου μωρού, μήπως εμείς δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα απέναντι του(προσωπικός χρόνος μαζί του, δραστηριότητες κ.α) όπως τώρα με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού μας;», « Μήπως δεν θα είμαι καλή μαμά ούτε για το πρώτο αλλά ούτε και για το δεύτερο παιδάκι μας γιατί έμαθα να αγαπάω τόσο πολύ το πρώτο μας παιδάκι και η αγάπη αυτή δεν μπορεί να μοιραστεί!».
Όλες αυτές λοιπόν οι ανασφάλειες σταματούν να υπάρχουν μόλις ακούσεις τον πρώτο χτύπο της καρδιάς του νέου μέλους. Εκείνη την στιγμή αισθάνεσαι μια απέραντη ευτυχία να περιλούζει την καρδιά σου και θυμάσαι πως αυτό το συναίσθημα το έχεις ξανανιώσει, ναι το έχεις ξανανιώσει στον ίδιο βαθμό με τον ερχομό του πρώτου σου παιδιού. Εκείνη την στιγμή αντιλαμβάνεσαι για μία ακόμη φορά το νόημα της απόλυτης και ειλικρινής αγάπης. Συνειδητοποιείς πως τελικά αυτή η αγάπη που νιώθεις για τα παιδιά σου δεν μοιράζεται στα δύο αλλά αντίθετα πηγάζει με την ίδια ένταση και στον ίδιο βαθμό από την καρδιά σου,  το ίδιο και για τα δύο σου παιδιά. Εκείνη την στιγμή απενεχοποιημένη πλέον από ανασφάλειες και ενοχές κάνεις όνειρα και δημιουργείς εικόνες στο μυαλό σου για το πώς θα είναι η νέα σας οικογένεια με τον ερχομό του νέου μέλους.
Σε παιδιά 5 ετών και πάνω είναι πιο εύκολο να εξηγήσεις τις αλλαγές που θα έρθουν μαζί με το αδελφάκι του. Θέλει φυσικά προσοχή στο πως θα παρουσιάσουμε αυτές τις αλλαγές και στο πόσο μεγάλη σημασία θα δώσουμε στον ερχομό του νέου μέλους, καθώς είναι απόλυτα φυσιολογικό το πρώτο παιδί να αισθανθεί ανασφάλεια και ζήλεια σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να το διαχειριστούμε με μεγάλη προσοχή και να δημιουργήσουμε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον και για τα δύο μας παιδιά.
Φυσικά το άγχος και η αγωνία για το να πάνε όλα καλά στην γέννα δεν διαφέρει και πολύ από την πρώτη φορά, καθώς η εμπειρία που έχει μία μαμά μπορεί να την κάνει να καταλάβει άλλου είδους πράγματα σχετικά με το αν είναι ασφαλής η κύηση ή όχι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την απαλλάξει από το άγος του να πάνε όλα καλά στην γέννα και να γεννηθεί ένα υγιές μωράκι.
Ζήστε λοιπόν και την δεύτερη εγκυμοσύνη σας στο έπακρο, όπως και την πρώτη, εφοδιαστείτε όμως με περίσσια υπομονή και κουράγιο καθώς η κούραση σίγουρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς θα έχετε να ανταποκριθείτε σε πολύ περισσότερες  υποχρεώσεις, διότι αυτήν την φορά θα έχετε επιπλέον και την φροντίδα του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας.
Με το καλό λοιπόν και με ένα πόνο!!! Και ας μην ξεχνάμε πως η αγάπη όταν συναντά αγάπη πολλαπλασιάζεται …Γεμίστε λοιπόν με απέραντη αγάπη το σπίτι σας και αφήστε λίγη να ξεχειλίσει και από τα παράθυρά σας….
Κατερίνα Πανάγου



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...