Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΚΛΑΜΑ ΜΩΡΟΥ...

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ;

Κάτι που να ανησυχεί ιδιαίτερα τις μανούλες και ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες είναι γιατί κλαίει το μωρό και τι πρέπει να κάνουν ,να φωνάξουν τον παιδίατρο ;πως μπορούν να βοηθήσουν το παιδάκι τους  όταν κλαίει.

 Χαρακτηριστικά λέμε, όταν ένα μωρό κλαίει ότι ή πεινάει ή πονάει. Το πιο εύκολο απ όλα είναι να εξασφαλίσουμε την πείνα του .Το κλάμα του μωρού είναι η επικοινωνία του ,είναι η γλώσσα του με τον τρόπο που κλαίει με τους ήχους που βγάζει τον τόνο του κλάματος μας δείχνει τι έχει. Μπορεί να είναι πείνα, μπορεί να είναι πόνος ,μπορεί να είναι κλάμα παραπόνου μπορεί να είναι κλάμα ειδοποίησης .Κάθε φορά αισθάνεται κάτι διαφορετικό και το κλάμα έχει διαφορετικό ύφος .Άρα λοιπόν σε λίγο καιρό η μαμά μαθαίνει και καταλαβαίνει γιατί το μωράκι της κλαίει. Καταλαβαίνει πότε είναι για πείνα ,πότε πονάει η κοιλίτσα ,πότε έχει κάνει κακά του, καταλαβαίνει το παράπονο του  π.χ μπορεί να ζεσταίνεται να είναι υπερβολικά ντυμένο και εκεί να διαμαρτύρεται ή να είναι λερωμένο και να διαμαρτύρεται. Δεν είναι το ίδιο το κλάμα της πείνας  με το κλάμα του πόνου και της ενόχλησης.

Υπάρχουν κάποιες σταθερές σε όλα τα μωρά με τον καιρό καθώς περνάνε οι εβδομάδες  η μαμά αρχίζει να μπαίνει στην διαδικασία να μαθαίνει γιατί το παιδάκι της κλαίει για παράδειγμα ένα παιδάκι το οποίο πεινάει αν δεν το καταλάβουμε ότι και να του κάνουμε όπως και να ο γυρίσουμε όποια θέση και να το βάλουμε θα εξακολουθήσει  να κλαίει γιατί νιώθει πόνο στο στομάχι και δεν ηρεμεί αν δεν μπει κάτι στο στόμα του. Ένα μωράκι  το οποίο πονάει η κοιλίτσα του είτε επειδή υπάρχουν αυτοί οι κολικοί είτε επειδή έχει αέρια ή ετοιμάζεται να κάνει κακά του αν το αλλάξουμε θέση το πάρουμε αγκαλιά το παρηγορήσουμε λίγο το βάλουμε μπρούμυτα του δώσουμε μια πιπίλα μπορεί να δούμε ότι ηρεμεί .Αν το μωράκι διαμαρτύρεται επειδή ζεσταίνεται πολύ και το μετακινήσουμε από τη θέση που βρίσκεται και του αφαιρέσουμε λίγα ρούχα  θα δούμε ότι το μωράκι ηρεμεί. Έτσι η μαμά θα αρχίσει σιγά σιγά να καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο μωράκι της. 

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως μετά τους 4 με 5 μήνες βγαίνουν και τα πρώτα δοντάκια αρχίζει το μωρό να έχει σάλια, βάζει το δάχτυλο στο στόμα ή  όλη του την χουφτίτσα, αρχίζει να διαμαρτύρεται να γκρινιάζει. Ενδείξεις ότι τρίβει το ματάκι του η τραβάει το αυτάκι του δείχνουν ότι του πονάνε τα δοντάκια,  διότι ο πόνος από τα δοντάκια αντανακλά στα αυτάκια .(Μαζάνης.Σ,2011)

 Το κλάμα εκφράζει την ψυχοσύνθεση του παιδιού τι θέλει εκείνη την στιγμή. Μπορεί να είναι έκφραση συναισθηματικού παραπόνου να αναζητά την αγκαλιά και την τρυφερότητα του γονέα ή να δυσφορεί όταν τον πλησιάζει κάποιος ξένος. Επίσης το μωράκι μπορεί να κλάψει αν του αλλάξουμε τις συνήθειες του. Όταν το παιδί κλαίει τα βράδια επειδή δεν κοιμάται διπλά με την μαμά του θα πάμε και θα το πάρουμε αγκαλιά για να καταλάβει ότι είμαστε εκεί και να νιώσει ασφάλεια. Την επόμενη φορά που θα ξανακλάψει θα αφήσουμε ελάχιστο χρόνο να κλάψει και μετά θα εμφανιστούμε με τον καιρό θα αυξάνουμε ελάχιστα το χρόνο και μετά θα εμφανιζόμαστε .Ώστε με τον καιρό να  συνηθίσει μικρές καθυστερήσεις αλλά να ξέρει  πως η μητέρα του θα είναι πάντα εκεί. Αυτό μπορεί να γίνει από την πρώτη στιγμή αλλά εγκρίνεται τουλάχιστον ένα χρόνο η κούνια του μωρού να βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρα των γονιών.
Οι νέοι γονείς θα πρέπει να δείξετε υπομονή σε πολύ λίγο καιρό θα αναγνωρίζετε το κλάμα του μωρού σας ,τις ανάγκες του και θα καταλαβαίνετε τι θέλει. 

Κοιν.λειτουργός Σπίνου Θεοδώρα

4 σχόλια:

Βαγγελης είπε...

Κλαησπερα

Βαγγελης είπε...

Καλησπερα

Problepo.net on 10 Μαρτίου 2012 στις 10:10 π.μ. είπε...

To kalytero

mama kai syzygos on 12 Μαρτίου 2012 στις 11:25 π.μ. είπε...

..........

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...