Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΠΙΠΙΛΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΨΕΤΕ....

Για τους μικρούς «πρωταγωνιστές» της ζωής μας το πιπίλισμα του δαχτύλου ή της πιπίλας τους αποτελεί ένα είδος… εθισμού, μια αγαπημένη συνήθεια που δεν θέλουν να αποχωριστούν. Εμείς, οι γονείς, ανησυχούμε και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να κατορθώσουμε να κόψουμε αυτή τη συνήθεια στα παιδιά μας, χωρίς πάντα να τα καταφέρνουμε εύκολα. Αρκετά παιδάκια μάλιστα διατηρούν την πιπίλα τους ακόμη και όταν πηγαίνουν στο προνήπιο ή στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Για να τα καταφέρουμε να κόψουμε αυτό το «δέσιμο» του μωρού μας με την πιπίλα του, θα πρέπει να επιστρατευτούμε με μεγάλη υπομονή, αγάπη και απέραντη τρυφερότητα.  

Τι πρέπει να εξετάσουμε
Κατ’ αρχήν, να καταλάβουμε πότε το παιδί είναι έτοιμο να την κόψει. Αυτό έχει άμεση σχέση με το βαθμό εξάρτησης. Δηλαδή, είναι πιο δύσκολο γι’ αυτά που έχουν την πιπίλα στο στόμα τους συνέχεια, ενώ είναι ευκολότερο για όσα τη χρειάζονται μόνο περιστασιακά ή την έχουν συνδέσει με ορισμένες φάσεις της ζωής τους. Είναι πολύ πιο εύκολο ένα παιδί να κόψει την πιπίλα όταν την χρησιμοποιεί μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου, από ένα άλλο παιδάκι που μπορεί να φοράει την πιπίλα του και κατα τη διάρκεια της ημέρας.

Τί μπορούμε να κάνουμε;
  • Μία έξυπνη κίνηση που πάντα "πιάνει" στα παιδιά είναι η επιβράβευση και το κίνητρο. Έτσι λοιπόν όταν το αγγελούδι μας αποφασίσει να βγάλει την πιπίλα του για λίγο εμείς πρέπει να το επιβραβεύσουμε είτε με λόγια είτε με κάποιο χάδι ή ακόμη και με ένα σύντομο παιχνίδι μαζί του.
  • Κάτι άλλο που αρέσει στα παιδιά είναι να θεωρούν τον εαυτό τους ενήλικα. Έτσι εμείς μπορούμε να τονίσουμε το γεγονός ότι οι μεγάλοι δεν φοράνε πιπίλα και πιθανόν να θέλει να μιμηθεί την συμπεριφορά ενος μεγάλου και να σταματήσει να την φοράει.
  • Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε, κυρίως αν πρόκειται για κοριτσάκι, είναι να πούμε στο αγγελούδι μας την γνωστή ιστορία όπου μία νεράιδα θα έρθει να πάρει την πιπίλα σου για να την πάει σε κάποιο άλλο παιδάκι και εσένα θα σου φέρει ένα δωράκι στη θέση της πιπίλας σου. Βέβαια αν το παιδάκι μας έχει πολλές πιπίλες η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί για κάθε μία πιπίλα ξεχωριστά και φυσικά κάθε πιπίλα θα έχει διαφορετικό δωράκι. 
  • Τέλος συνήθως οι παιδίατροι προτείνουν στους γονείς να κόψουν την πιπίλα λίγο στο πλάι με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ευχάριστο το πιπίλιμα στο παιδί και σιγά σιγα να μην θέλει απο μόνο του την πιπίλα.
Πάνω απ’ όλα… ψυχραιμία!
Εάν το παιδί δεν δείχνει έτοιμο να αποχωριστεί αυτή την αγαπημένη του συνήθεια, δεν χρειάζεται να το κάνουμε τεράστιο θέμα και να γεμίζουμε με άγχος (που το μεταφέρουμε και στο παιδί). Του δίνουμε περισσότερο χρόνο και προσπαθούμε ξανά λίγο αργότερα, όταν θα είναι πιο ώριμο για κάτι τέτοιο.

Η γνώμη των ειδικών
Όπως επισημαίνουν οι παιδοψυχολόγοι, δεν προσπαθούμε να κόψουμε την πιπίλα όταν…
• Το παιδί βγάζει δοντάκια, γιατί θα την έχει ανάγκη για να ανακουφίζεται από τον πόνο και να ξεχνιέται.
• Στη ζωή του υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή, όπως ο ερχομός ενός νέου μωρού στο σπίτι, η επιστροφή της μαμάς στο γραφείο ή ακόμη και η μετακίνησή του από υπνοδωμάτιό μας στο δικό του δωμάτιο.
Πάνω απο όλα οπλιστείτε με ψυχραιμία και υπομονή και όλα θα πάνε καλά. Μην μαλώνετε το παιδί γιατί δεν κόβει την πιπίλα γιατί αυτό θα αντιδράσει αρνητικά και θα επιμένει στο να συνεχίσει αυτή την συνήθεια.
Κοινωνική Λειτουργός
Πανάγου Κατερίνα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...