Επιλόχεια κατάθλιψη.. βοηθήσετε τον εαυτό σας
Η λοχεία είναι μια συναισθηματική περίοδος έντονα φορτισμένη με ποικίλα συναισθήματα και άγχη.Τις πρώτες δύο εβδομάδες από τον τοκετό, μπορεί να παρατηρηθεί σε αρκετές νέες μητέρες, μια παροδική συναισθηματική δυσφορία, κορυφώνεται 3-5 ημέρες μετά τη γέννα και εξαφανίζεται σε 2 εβδομάδες. Η κατάσταση αυτή είναι αναμενόμενη και δεν θεωρείται απαραίτητα ασθένεια. Σε μερικές μητέρες ωστόσο, είναι η απαρχή της επερχόμενης επιλόχειας κατάθλιψης.
Στην εμφάνιση της κατάθλιψης συντελούν:Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης καθώς αυξάνονται πολύ δύο ορμόνες, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδή αδένα κ.τ.λ
Τι ακριβώς είναι η επιλόχειος κατάθλιψη;
Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι μια απλή αλλαγή στην διάθεση της νέας μητέρας, αλλά μια ασθένεια που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση. Για την ίασή της χρειάζεται ψυχοθεραπεία, σύστημα υποστήριξης από τον οικογενειακό και κοινωνικό κύκλο της νέας μητέρας ή και φαρμακοθεραπεία με αντικαταθλιπτικά.Είναι μια συχνή πάθηση με βαρύ αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια,στην μητέρα και φυσικά στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού Σχεδόν το 70 με 85% όλων των νέων μαμάδων θα πάθουν «συναισθηματική δυσφορία», μια ήπια αλλαγή διάθεσης που ξεκινά στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα, και το 10% επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.
Επιλόχεια κατάθλιψη-Συμπτώματα
Μια σειρά συμπτωμάτων όπως τα παρακάτω, που διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες και εμφανίζονται έως και 6 μήνες μετά τον τοκετό, βάζουν τη διάγνωση:
- Συχνά κλάματα και συναισθηματικές μεταπτώσεις.
- Έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες
- Προβλήματα στον ύπνο.
- Απουσία ενδιαφέροντος για το νεογνό
- Μείωση ή απώλεια της όρεξης, και άρα και του βάρους.
- Αισθήματα μειωμένης αυτοπεποίθησης,ικανότητας, αναξιότητας &ενοχής.
- Δυσκολία λήψης αποφάσεων.
- Μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ.
- Αισθήματα απόρριψης.
- Άγχος (ανησυχία ή και εκνευρισμός, θυμός).
- Σωματικά συμπτώματα άγχους, όπως συχνοί πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, μούδιασμα ή ζαλάδα.
- Αυτοκαταστροφικές σκέψεις, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.
- Σκέψεις πρόκλησης βλάβης στο μωρό ή τα άλλα παιδιά της. Η μητέρα μπορεί να ανησυχεί για την υγεία του μωρού και την μελλοντική ανάπτυξή του. Μπορεί να κάνει αρνητικές σκέψεις σχετικά με το μωρό και να φοβάται ότι μπορεί να του προκαλέσει βλάβη.
- Σκέψεις ότι το μωρό της μπορεί να είναι κακό.
- Ψευδαισθήσεις: Η μητέρα μπορεί να ακούει ήχους, φωνές ή να βλέπει πρόσωπα ή πράγματα που δεν υπάρχουν. (Δρ Λίζα Βάρβογλη, 2008)
Ο ρόλος του περίγυρου
Η υποστήριξη και η κατανόηση των ανθρώπων του κοντινού περιβάλλοντος και ειδικά του συντρόφου είναι τεράστιας σημασίας ώστε η νέα μαμά να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη φάση της επιλόχειας κατάθλιψης ομαλά και σε μικρό χρόνο.
Ο σύντροφος, οι γονείς, οι συγγενείς, τα αδέρφια, οι φίλοι της λεχώνας πρέπει να είναι σε επαγρύπνιση το επίμαχο διάστημα για να αντιληφθούν την ύπαρξη του προβλήματος που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εντοπισθεί από την ίδια τη λεχώνα- και να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού.
Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας!
1. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με ανθρώπους που εμπιστεύεστε!
2. Αναζητήστε βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού, τη φροντίδα του μωρού και τις άλλες δουλειές που πρέπει να γίνουν.
3. Αξιοποιείστε τον ελεύθερο χρόνο που θα δημιουργήσετε με αυτό τον τρόπο για να ξεκουραστείτε.
4. Αφιερώσετε 15-20 λεπτά σε κάτι που σας ευχαριστεί και συμβάλλει στο να νιώσετε καλά.
5. Κρατήστε ημερολόγιο με τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Μην ξεχνάτε να σημειώνετε και κάτι όμορφο που συνέβη ή που κάνατε κάθε μέρα, όσο μικρό κι αν είναι.Έτσι θα βλέπετε ακόμα και τις μικρές αλλαγές κάθε μέρα και θα κάνετε τη σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, θα αισθανθείτε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο των πραγμάτων και θα νιώσετε καλύτερα.
Να είστε ειλικρινής με το πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε, να γνωρίζετε και να σέβεστε τις δυνάμεις σας και να μην ξεχνάτε να ζητάτε βοήθεια!!
Επιμέλεια:Σπίνου Θεοδώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου